Evenimentul Zilei > Politica > Orban pune clasa politică pe jar: „Dacă va fi necesar, suntem pregătiţi”
Orban pune clasa politică pe jar: „Dacă va fi necesar, suntem pregătiţi”

Orban pune clasa politică pe jar: „Dacă va fi necesar, suntem pregătiţi”

Alegerile locale vor fi amânate doar dacă situația epidemiologică o va impune, pentru a proteja sănătatea populației.

Premierul Ludovic Orban susține că amânarea alegerilor locale va fi decisă în condițiile în care derularea campaniei electorale şi organizarea alegerilor creează un risc epidemiologic suplimentar.

„Nu ne dorim să ajungem în situaţia în care să discutăm de amânarea alegerilor, dar dacă va fi necesar suntem pregătiţi pentru orice măsură pentru a apăra sănătatea populaţiei”, a punctat Orban.

Potrivit spuselor sale, alegerile se vor putea derula în măsura în care se constată că nu există riscuri suplimentare din punct de vedere epidemiologic.

„În măsura în care se constată că nu există riscuri suplimentare din punct de vedere epidemiologic se pot derula alegeri. Oricum, decizia privitoare la alegeri nu este o decizie care aparţine numai Guvernului şi PNL. Data alegerilor este stabilită de Parlament, este stabilită prin vot aproape unanim şi este stabilită în urma unei consultări pe care am făcut-o cu toţi liderii politici privitoare la data alegerilor”,  a precizat premierul Ludovic Orban.

Totodată, el a precizat că data alegerilor a mai fost amânată o dată și au fost prelungite mandatele aleşilor locali.

„Aici e vorba şi de legitimitate şi de democraţie. Sigur că nu ne dorim să ajungem în situaţia în care să discutăm de amânarea alegerilor. Dar, dacă va fi necesar, suntem pregătiţi pentru orice măsură pentru a apăra sănătatea populaţiei”, a declarat Ludovic Orban.

În acest context, el a făcut un apel către toate formaţiunile politice să nu mai facă campanie electorală pe tema epidemiei.

„Avem nevoie de solidaritate, de mesaje coerente şi de o mobilizare a tuturor liderilor politici şi a tuturor formaţiunilor politice, a tuturor primarilor, a tuturor reprezentanţilor din instituţii publice pentru a putea lupta contra acestei epidemii”, a mai spus premierul Orban.

Pe de altă parte, premierul a precizat că Guvernul nu intenționează să impună alte restricții, în contextul pandemiei, care ar putea avea efecte negative asupra economiei. A precizat, însă, că acest lucru va depinde de respectarea regulilor de către populație.

„Economia reporneşte, are nevoie de susţinere, oamenii au nevoie de locuri de muncă, companiile trebuie să funcţioneze, economia trebuie să se dezvolte şi nu ne dorim niciun fel de măsură care să aibă un impact negativ asupra economiei sau să mai introducem vreo restricţie care să limiteze drepturi”, a spus şeful Executivului.