INTERVIURILE 2+1. Ludovic Orban (PNL): "După alegeri, relaţia dintre PNL şi PSD se va strica"| VIDEO

INTERVIURILE 2+1. Ludovic Orban (PNL): "După alegeri, relaţia dintre PNL şi PSD se va strica"| VIDEO

Deputatul PNL, Ludovic Orban, este îngrijorat de modul cum ca curge relaţia dintre PNL şi PSD, dacă cele două partide vor ajunge la guvernare. El recomandă conducerii PNL să gestioneze cu atenţie această relaţie, deoarece există pericolul ca, odată ajunşi la Palatul Victoria, ea să se deterioreze, iar liberalii să nu-şi poată impune proiectele guvernamentale. Într-un interviu acordat în exclusivitate "Evenimentul zilei" el reclamă şi faptul că, deja, PSD este duplicitar în relaţia cu liberalii, deoarece, în multe localităţi, candidaţii social- democraţi nu fac campanie pentru cei ai PNL.

Domnule Ludovic Orban, aţi mai vorbit în ultima vreme cu domnul Crin Antonescu? Ludovic Orban: Nu-mi cereţi să-mi aduc aminte când am vorbit ultima oară. Îmi va fi foarte greu.

Aţi depăşit momentul congresului în care aţi fost îndepărtat din a doua funcţie din PNL, urmare a dorinţei lui Crin Antonescu? Nu sunt genul de om care să-mi pierd vremea să jelesc, să mă răzbun, sau să păstrez ranchiună. Nu sunt supărăcios. În general în activitatea politică ai suişuri, coborâşuri, momente mai faste, mai puţin faste. Important este să rămâi consecvent ideilor şi valorilor tale şi să fii util comunităţii în care trăieşti şi partidului pe care-l reprezinţi.

Aţi participat la negocierile din USL pentru desemnarea candidaţilor în Bucureşti? Nu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu v-au invitat? Nu. Este o echipă de negociere stabilită la nivel central care negociază. În Bucureşti, singurii care pot lua decizii legate de candidaturi sunt cei doi co-preşedinţi ai USL, domnul Antonescu şi cu domnul Ponta. Aşa prevede protocolul USL. Ei hotărăsc conform protocolului. Pe mine nu m-a întrebat nimeni.

"Nu înţeleg de ce domnul Ponta se erijează în arbitru între PNL şi PC la sectorul 6"

Consideraţi că modul în care domnul Crin Antonescu a purtat aceste negocieri avantajează PNL? Rezultatele vor demonstra cât de bine a negociat. Care este cauza principală a tensiunilor izbucnite în USL în Bucureşti? Nu s-au stabilit candidaţii la primăriile de sector, existând un litigiu la sectorul 6. Personal nu înţeleg de ce domnul Ponta se erijează în arbitru între PNL şi PC, atâta timp cât nu revendică sectorul 6. Candidatul la Primăria sectorului 6 trebuie stabilit de PNL şi PC, nu de PSD.

Credeţi că Victor Ponta vrea să obţină mai mult decât îi permite scorul PSD la nivelul Bucureştiului? În mod evident când sunt negocieri între două părţi fiecare încearcă să obţină condiţii cât mai favorabile. Problema este dacă şi reuşeşte să obţină. Sunt câteva lucruri de care trebuie să se ţină cont. PNL este primul partid în Bucureşti. În toate sondajele de opinie are 5-6 procente peste PSD. Orice fel de negociere trebuie să plece de la acest punct. Reprezentarea politică pe care o dai atunci când eşti într-o alianţă trebuie să ţină cont de ponderea electoratului care te votează. Trebui să asiguri o reprezentare conformă cu orientările cetăţenilor care-şi exprimă încrederea în tine. Orice alte argumente mi se par superficiale, lipsite de temeinicie.

Consideraţi că există un pericol real ca PNL şi PSD să meargă separat în alegerile din Bucureşti? Acesta nu este un pericol din punctul meu de vedere.

Ar fi benefic să se întâmple acest lucru? Orice candidatură a PNL sub brandul PNL face bine atât PNL, cât şi mai ales reprezentării corpului electoral care simpatizează şi are încredere în PNL.

Separarea apelor în Bucureşti nu credeţi că ar da un semnal prost pentru soliditatea USL? Nu. Şi în ţară sunt localităţi în care PNL participă sub sigla USL şi localităţi în care fiecare partid şi-a desemnat candidat propriu. Singura obligaţie în Bucureşti este de a susţine un candidat de primar şi o listă de consiliu general. Nici măcar la Consiliul General nu este obligatoriu ca USL să participe pe liste comune. După interpretarea mea se poate participa pe liste diferite. "În multe localităţi, candidaţii PSD nu-i sprijină pe cei ai PNL" Credeţi că după alegerile locale PNL va ieşi întărit? Partidul are candidaţi, de exemplu, la consiliile judeţene unde există o puternică opoziţie din partea PDL sau UDMR. Sigur că există probleme pe care nu putem să nu le sesizăm. Buzăul este un exemplu chiar revoltător, unde toţi primarii PSD în frunte cu primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, care nu este un simplu membru al PSD , ci este preşedintele PSD Buzău, sprijină un candidat independent şi nu candidatul la preşedinţia Consiliului Judeţean, Cristi Bâgiu, care a fost hotărât conform protocolului USL. Sunt şi alte situaţii care nu sunt atât de evidente şi de tensionate, dar în mod evident pot să vă spun că există destule localităţi unde candidaţii la funcţiile de primari ai PSD îşi fac campanie numai în numele PSD şi nu dau semne că vor să sprijine candidatul la preşedinţia consiliului judeţean atunci când acesta este liberal. Nu pot să nu evoc câteva chestiuni de bun simţ. Vă dau exemplu Teleormanul. În Alexandria a fost stabilit candidat comun care merge sub sigla USL din partea PSD, în Turnu Măgurele tot din partea PSD, în singurul municipiu în care PNL avea primar PSD a decis să participe cu candidatură separată. În Ialomiţa, la Urziceni, care este al doilea municipiu ca importanţă, practic cei din PSD au hotărât să participe cu candidat propriu la primărie şi cu listă proprie la consiliul municipal. Sunt situaţii şi situaţii care cred că ar trebui tratate cu mai multă seriozitate la nivelul conducerii USL, cei doi co-preşedinţi ar trebui să-şi utilizeze autoritatea pe care o au şi puterea imensă care le este conferită prin protocolul USL pentru a rezolva aceste situaţii şi nu pentru a acrea altele în mod artificial. CITIȚI ȘI:

  • INTERVIU EVZ. Ludovic Orban, despre experiența de la Universitate: "Am căzut într-un fel de ambuscadă"
  • Ludovic Orban îl contrazice pe Victor Ponta: E o aberaţie să precizezi în statut interdicţia de colaborare cu PDL