Orban: „Ministrul Agriculturii să publice raportul controlului privind dublul standard al alimentelor comercializate în România!”

Orban: „Ministrul Agriculturii să publice raportul controlului privind dublul standard al alimentelor comercializate în România!”

PNL îi cere ministrului Agriculturii, Petre Daea, să publice raportul controlului privind dublul standard al alimentelor comercializate în România şi demiterea şefului de la Protecţia Consumatorului pentru nepublicarea acestui document.

"Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a preferat să ţină la secret date din raportul realizat în urma controlului privind dublul standard al alimentelor comercializate în România. Partidul Naţional Liberal îl somează pe ministrul Daea să dea publicităţii întregul document, cu menţionarea producătorilor şi produselor care au făcut obiectul investigaţiei şi în cazul cărora au fost constatate abateri. Este rolul fundamental al Guvernului să informeze cetăţenii, să ia măsurile adecvate în cazul produselor neconforme şi să avertizeze asupra posibilelor efecte negative. În acest caz sunt incidente prevederile din Constituţie referitoare la siguranţa persoanei (art. 23) şi la dreptul de a avea acces neîngrădit la informaţii de interes public (art. 31), care sunt cu acest prilej încălcate", spune preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, într-un comunicat transmis vineri.

PNL solicită Guvernului să prezinte public şi măsurile luate în urma controlului efectuat.

"În probleme atât de importante cum sunt înşelarea consumatorului, punerea în pericol a sănătăţii oamenilor, orice Guvern trebuie să reacţioneze imediat, să informeze corect şi de urgenţă opinia publică şi să ia cele mai drastice măsuri prevăzute de lege", mai spune Orban.

Ne puteți urmări și pe Google News

El precizează că va formula în numele PNL o cerere oficială în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public pentru a putea pune la dispoziţia opiniei publice datele complete ale controlului.

"Nu putem accepta să fie protejate anumite firme, în dauna celor care s-au dovedit corecte, iar în acest mod să fie cauţionată înşelarea consumatorilor români. Atragem atenţia asupra faptului că o astfel de conduită are conotaţii infracţionale în raport cu interesele publice", afirmă preşedintele PNL, citat de Agerpres.

Ludovic Orban susţine că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului are o "dublă abordare", în contextul în care a menţinut confidenţial acest control.

"În consecinţă, solicităm demiterea preşedintelui ANPC, Marcel Bogdan Pandelică, pentru încălcarea Hotărârii de Guvern 700/2012. (...) Şeful ANPC a anunţat că au fost retrase de pe piaţă doar o parte dintre produse, fără a preciza care sunt acelea şi ce alte produse se află în continuare în circuitul comercial. Menţionăm că autorităţile nu se pot prevala de presupusa inexistenţă a normelor juridice necesare pentru a da curs solicitării noastre, întrucât este vorba de o procedură uzitată atunci când evaluarea a fost realizată în mod riguros, profesionist şi cu metode demonstrabile. În acest sens, amintim precedentul scandalului cărnii de cal din 2012, când au fost nominalizate chiar de către autorităţi firmele cu probleme în presa internaţională", spune liberalul, arătând că actul normativ prevede că "autoritatea (...) acţionează pentru prevenirea şi combaterea practicilor care dăunează vieţii, sănătăţii, securităţii şi intereselor economice ale consumatorilor".

El critică şi atitudinea premierului Mihai Tudose din şedinţele de Guvern.

"Nu este suficientă doar piesa de teatru, jucată la masa Guvernului, în care premierul se răţoieşte la miniştri, dar cu rezultat zero în apărarea intereselor consumatorilor români. Această butaforie recurentă a premierului Tudose nu încălzeşte pe nimeni şi nu aduce niciun beneficiu concret nimănui. Dacă ministrul Daea, în chestiuni grave cum sunt înşelarea consumatorilor, punerea în pericol a sănătăţii cetăţenilor, nu va da publicităţii informaţiile solicitate, trebuie să se rezume la cheltuirea pensiei speciale de parlamentar - pentru care s-a milogit şi s-a înjosit - ori să se angajeze la una dintre firmele pe care le protejează, dar să lase ministerul Agriculturii pe mâini mai bune", conchide preşedintele PNL.

Joi, premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Justiţiei ca în colaborare cu ministrul Agriculturii şi instituţiile de resort să elaboreze o normă legislativă internă care să permită menţionarea numelui firmelor care consideră România o ţară "de mâna a doua" pe subiectul alimentelor susceptibile de dublu standard.

"Poate găsim o modalitate, că până când facem noi nu ştiu ce normă europeană, poate facem o normă internă. (...) Sau măcar un cadru legislativ care să ne permită să spunem cetăţenilor ce firme ne consideră a fi o ţară de mâna a doua şi să-i tratăm şi noi ca atare", a declarat Mihai Tudose în deschiderea şedinţei de Guvern.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat că baza discuţiei în găsirea unei soluţii juridice pleacă de la chestiunea unui tratament egal de care trebuie să se bucure toţi consumatorii, toţi cetăţenii UE.