Premierul ungar a cedat presiunilor externe şi a promis că va revizui Constituţia.
Guvernul de la Budapesta a bătut în retragere, la o zi după ce Comisia Europeană a lansat împotriva Ungariei procedura de încălcare a normelor comunitare, din cauza unor prevederi controversate din noua Constituţie. Sub presiunea atât a executivului, cât şi a legislativului european, premierul Viktor Orban a subliniat, ieri, că este dispus să negocieze cu Bruxelles-ul pentru a identifica o soluţie acceptată de ambele părţi. Orban respinsese iniţial precedentele ape luri la modificarea Legii fundamentale, calificându-le drept o imixtiune în treburile interne ale Ungariei. "Aceste probleme pot fi uşor şi repede rezolvate", a declarat şeful guvernului de la Budapesta, în faţa europarlamentarilor.
Aceştia avertizaseră, încă de marţi, Ungaria că riscă să îşi piardă dreptul de vot în Parlamentul European dacă nu revine asupra deciziilor controversate. Măsurile, care au stârnit îngrijorare în cancelariile europene, sunt însă menite să reformeze radical instituţiile publice ungare, a explicat Orban. "Vorbim aici despre înnoirea Ungariei, a principiilor şi valorilor europene", a adăugat acesta, subliniind că, până la urmă, este de înţeles amploarea pe care a luat-o dezbaterea legată de deciziile guvernului său. Înainte de a se adresa deputaţilor europeni, Orban îşi semnalase tonul conciliant într-un interviu acordat ziarului german "Bild". Comparat cu Fidel Castro Schimbarea de retorică a Budapestei a fost confirmată şi de UE. "Am primit o scrisoare de la premierul Viktor Orban (...) în care m-a informat că este dispus să modifice prevederile incriminate şi să colaboreze cu Comisia Europeană, în următoarea perioadă, pentru a găsi soluţii juridice problemelor relevate", a declarat, ieri, Jose Barroso, preşedintele executivului comunitar, tot în faţa europarlamentarilor. "Insist asupra faptului că nu vom ezita să luăm măsuri suplimentare în funcţie de răspunsul pe care îl vom primi de la autorităţile ungare", a subliniat Barroso. Ungaria are la dispoziţie o lună pentru a amenda prevederile din noua Constituţie care ameninţă independenţa Băncii Centrale, a sistemului judiciar şi sistemul de protecţie a datelor, în caz contrar riscând să ajungă în faţa Curţii Europene de Justiţiei.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/9EZJ_eHKhs8?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Deşi a venit cu capul plecat în Parlamentul European, Viktor Orban nu a scăpat ieri de atacurile europarlamentarilor. "Aţi apucat pe drumul lui Hugo Chavez şi al lui Fidel Castro", l-a criticat francezul Daniel Cohn- Bendit, liderul grupului Verzilor, cerând Bruxelles-ului să trimită la Budapesta o delegaţie parlamentară pentru a supraveghea prestaţia guvernului Orban.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/a6HEoRVWNY0?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Social- democratul austriac Hannes Swoboda a fost la fel de dur. "Dacă Ungaria ar fi candidat acum la aderare, nu ar fi fost admisă", a declarat acesta în plen.
O reacţie moderată a venit, în schimb, din partea premierului polonez - Donald Tusk. El a denunţat atmosfera isterică din Parlamentul European şi reacţiile exagerate ale mediilor politice faţă de situaţia din Ungaria. Ungaria rămâne un stat democrat, a subliniat Tusk. "Vorbim aici despre o reformă de anvergură, menită să înnoiască Ungaria, dar şi principiile şi valorile democratice.“ VIKTOR ORBAN, premierul ungar