Orban: „Liberalii vor sesiza Comisia de la Veneția pe legile justiției”

Orban: „Liberalii vor sesiza Comisia de la Veneția pe legile justiției”

Liderul PNL, Ludovic Orban, a anunțat că în grupurile PNL s-a acceptat trimiterea unei solicitări pentru un punct de vedere către Comisia de la Veneția pe legile justiției. Liberalii vor solicita o urgentare din partea Comisiei de la Veneția, astfel încât în ședința plenară din 8-9 decembrie să se poată discuta.

Orban a adăugat că va invita Comisia de la Veneția să facă o vizită în România, potrivit News.ro.

„S-a aprobat sesizarea Comisiei de la Veneția și am luat decizia de a transmite o solicitare pe legile justiției, în numele grupurilor parlamentare ale PNL. Noi dorim să cerem o urgentare, în așa fel încât în ședința plenară din 8-9 decembrie să se ia în discuție și problema Legilor justiției din România”, a spus liderul liberalilor. 

În urmă cu două zile, liberalii au anunțat că vor ataca la Curtea Constituțională hotărârea Parlamentului prin care a fost modificat regulamentul Comisiei speciale privind unificarea legislației în domeniul Justiției.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Azi (miercuri - n. red.) în BPR a fost respinsă solictarea PNL să se amâne dezbaterile şi să solicite un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia, aşa cum este înscris în în MCV şi aşa cum au declarat şi oficialii europeni. Ne vom adresa ca grupuri parlamentare Comisiei de la Veneţia penru a solicita un punct de vedere şi eventual pentru a se trimite o delegaţie sau o misiune în România în măsura în care este posibil”, a afirmat Orban.

Parlamentarii PNL şi cei ai PMP au părăsit miercuri şedinţa comisiei speciale în care se discută modificările legilor justiţiei, după ce toate propunerile lor, inclusiv solicitarea unui punct de vedere de la Comisiei de la Veneţia, au fost respinse de majoritatea PSD - ALDE - UDMR. Şi reprezentantul Parchetului General a părăsit şedinţa comisiei speciale după ce solicitarea sa ca dezbaterea să se concentreze mai întâi asupra principiilor generale ale modificărilor legislative a fost, de asemenea, respinsă.

„Există mii de amendamente făcute a căror lectură probabil că la PSD se poate face peste noapte. (...) Sunt mii de pagini într-un limbaj juridic pe care n-ai cum să le aprofundezi, nu ai cum să le lecturezi astfel încât să ai o opinie pertinentă și una care să producă plus valoare pentru sistemul judiciar. Doi: nimic din ce a propus Opoziția, CSM, din ce a vrut să spună Parchetul General nu a fost luat în discuție. PSD a încercat să ne transforme în mobilier. (...) Uitați-vă cum stau ca oile la tăiat. Niciun senator sau deputat PSD nu discută pe nimic, tac și ridică mâna și votează doar ce spune dl Iordache, înțeleptul acestui grup, cel care a luat în mână steagul modificărilor legilor Justiției”, a susținut senatoarea PNL, Alina Gorghiu, membru în Comisia specială.

Comisia parlamentară specială pentru legile justiției a votat vineri, 24 noiembrie, un amendament propus de Consiliul Superior al Magistraturii prin care președintele României rămâne fără posibilitatea de a refuza propunerile CSM pentru funcțiile de preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că abrogarea prevederii potrivit căreia putea refuza o singură dată numirea magistraţilor este o încercare nepotrivită, precizând că aceasta nu va rămâne aşa.

Parlamentarii USR au depus, joi, la CCR o sesizare de neconstituționalitate legat de hotărârea de înfiinţare a Comisiei speciale pentru legile justiţiei, for legislativ condus de fostul ministru de resort, Florin Iordache. Aleșii Opoziției reclamă faptul că „PSD-ALDE a acordat Comisiei speciale atribuţii ilegale, care potrivit Regulamentului celor două Camere revin Comisiilor juridice permanente, pentru a scurta la maxim timpul de dezbatere şi de adoptare a modificărilor legilor justiţiei”.