Orban: Antonescu şi Ponta fac ce le-a zis Băsescu

Orban: Antonescu şi Ponta fac ce le-a zis Băsescu

ACTUALIZAT. Liderul liberal consideră că înţelegerea dintre PNL şi PC-ul lui Dan Voiculescu nu este atât de gravă pe cât este cea cu PSD. "Nu poţi să faci un compromis între valorile liberale şi cele socialiste", spune el.

Contestatar al înţelegerii dintre liberali şi social-democraţi, Ludovic Orban susţine că proiectul alianţei PNL-PSD se înscrie în logica lui Traian Băsescu şi nu aduce niciun câştig electoral pentru partidul condus de Crin Antonescu.

"Domnul Ponta şi domnul Antonescu fac ce le spune domnul Băsescu: «Vreţi să faceţi guvern? Faceţi alianţă politică, duceţi-vă la tribunal!». Şi iată că domnul Antonescu şi domnul Ponta fac ce le-a zis domnul Băsescu", a comentat Orban.

Liderul liberal spune că avantajele se vor contabiliza la PDL, care ar putea să atragă electoratul de dreapta nesatisfăcut de mutările făcute de Crin Antonescu şi Victor Ponta.

Ne puteți urmări și pe Google News

EVZ: De ce are nevoie PNL de PSD? Ludovic Orban: PNL nu are nevoie de PSD. În ce mă priveşte, este complet anormală această alianţă. E nefiresc ca PNL, care, atât în istorie, cât şi după Revoluţie, s-a manifestat ca singurul partid de dreapta, să fie alături de stânga postcomunistă. Nu face bine nici PNL-ului, nici democraţiei.

Şi totuşi liberalii vor semna la tribunal un parteneriat cu PSD. Cum s-a ajuns aici? Prezenţa lui Traian Băsescu în funcţia de şef al statului a dus la multe lucruri anormale şi în funcţionarea instituţiilor, şi a sistemului democratic din România. Sunt lucruri care au determinat, să spunem, o manifestare anormală.

Băsescu i-a obligat pe Ponta şi pe Antonescu să negocieze o alianţă? Nu i-a obligat nici pe Ponta, nici pe Antonescu să negocieze. Dar, dacă îmi aduc aminte, la ora actuală, şi domnul Ponta, şi domnul Antonescu fac ce le spune domnul Băsescu: "Vreţi să faceţi guvern? Faceţi alianţă politică, duceţi-vă la tribunal!". Şi iată că domnul Antonescu şi domnul Ponta fac ce le-a zis domnul Băsescu. Eu niciodată n-o să fac ce zice Băsescu.

Cum vă simţiţi când îl vedeţi pe Antonescu alături de Voiculescu? Vă daţi seama că nu mă simt bine.

Asta spune ceva şi despre ce se întâmplă în interiorul PNL? Oficial, Voiculescu nu mai are nicio funcţie în PC (râde). Nu asta e neapărat problema. PC a intrat de două ori în parlament şi nu pe propriile picioare. Nu e un partid validat, nu poţi pune PC la egalitate cu PNL. Nu poţi să te pui pe picior de egalitate cu un partid care întotdeauna a supravieţuit nu neapărat datorită ofertei politice, ci profitând de diverse conjuncturi. Mă rog, decizia a fost deja luată. Alianţa cu PC-ul nu e atât de gravă precum e aceea cu PSD-ul. Alianţa cu PSD-ul conţine ceva nedemocratic. Nu poţi să faci un compromis între valorile liberale şi cele socialiste.

Şi-a impus Antonescu opiniile cu forţa? Asta e o tradiţie în PNL. De la Theodor Stolojan încoace, preşedintele îşi impune poziţia. Dar deciziile să ştiţi că sunt luate în continuare democratic. Avem o structură democratică în PNL.

Ce câştigă Antonescu personal din alierea cu PSD? Antonescu câştigă sprijinul pentru candidatura la Preşedinţia România. Îşi măreşte considerabil şansele de a ajunge preşedintele României. Asta câştigă. Să nu mă întrebaţi ce câştigă PNL.

Ce va câştiga PNL? Va câştiga primari, preşedinţi de consilii judeţene, miniştri, dar nu ştiu dacă va câştiga electoral. Teama mea e că mai degrabă va pierde. Deja pierdem. Veţi vedea efectul în sondaje. Indiferent câtă încredere ar prezenta domnul Antonescu, foarte mulţi dintre oamenii care sprijină PNL nu vor accepta să voteze cu PSD. Suntem într-o situaţie foarte ciudată. Mai mult de jumate dintre electoratul nostru este împotiva lui Băsescu, mai mult de jumate e contra PSDului. Deci pentru noi nu e potrivit să faci alianţă politică nici cu PD-ul lui Băsescu, nici cu PSD-ul. Singura variantă era să mergem pe propriile picioare şi să devenim dominanţi într-o alianţă.

Dar alianţa cu PSD nu asigură PNL-ului un număr mai mare de parlamentari? Să nu uităm că ce revine Alianţei de Centru Dreapta se împarte cu PC. PNL va avea o reprezentare de vreo 20%, exact cât am avut şi în 2008. Dacă mergem pe liste proprii cu siguranţă ajungem la 30%.

Pe scenariul mediu, ca reprezentare, practic, PNL nu câştigă nimic. Apoi, în 2012, dintre toate funcţiile care sunt obţinute în urma alegerilor parlamentare, niciuna nu aparţine PNL. Într-un scenariu în care câştigăm împreună peste 50%, funcţia de prim-ministru este a PSD, cea de preşedinte al Camerei aparţine tot PSD, iar cea de preşedinte al Senatului este a PC. EVALUARE

"Prin alianţa cu PSD, dăm gratis PDL-ului locul de dreapta a politicii. Iar asta este nociv pentru PNL, mai ales că PDL nu are nicio legătură cu dreapta"

Spuneaţi că alianţa PNL – PSD va avantaja de fapt PDL. Cum? Se pot face multe asocieri: alianţă electorală, de guvernare, diferite pacturi de neagresiune sau colaborare la nivelul parlamentului. Dar să faci o alianţă politică înregistrată la tribunal pe o perioadă de timp este o decizie care practic aşază PNL într- o poziţie nefirească.

Eliberează dreapta politică. Odată ce tu te-ai asociat întrun pol politic cu un partid de stânga vrei, nu vrei, celălalt pol politic va fi perceput de dreapta. Astfel permiţi unei formaţiuni politice ca PDL, care nu are nicio treabă cu dreapta europeană, să câştige.

Dăm gratis PDL locul de dreapta a politicii. Iar asta e nociv pentru PNL, pentru că PDL nu are nicio legătură cu dreapta.

Ceea ce înţeleg oamenii politici este că atunci când iei decizii, şi mai ales decizii care te afectează pe termen mediu şi lung, trebuie să ţii cont de ce vor oamenii care te sprijină pe tine şi, în mod evident, cei care ar putea într-un anumit moment să te voteze.

Dacă ne-am uita la ce spun alegătorii PNL, aproape jumătate nu agreează nici măcar o alianţă de guvernare cu PSD, dapoi una politică. E posibil ca foarte mulţi dintre susţinătorii PNL, care şi-au construit încrederea în ultimii 20 de ani, să fie dezamăgiţi. Nu neaparat să voteze cu alt partid, dar este posibil să nu mai vină la vot.

Dar nu e posibil ca PNL să câştige electorat de stânga? PSD şi-a stabilizat un electorat, cu care niciodată PNL nu poate să concureze pe zona de stânga.

La analiza poziţionării politice, alegătorii PNL, în cel mai mare procent, se recomandă ca fiind de dreapta. În acelaşi timp, există un grad mare de respingere a alegătorilor PNL faţă de PSD. Oamenii nu vor veni să voteze, pentru că nu votează să aducă stânga la putere.

S-au făcut mai multe alianţe de-a lungul timpului.

Convenţia Democratică a fost o alianţă justificată. Partidele componente, separat, aveau scoruri mici şi nu puteau să concureze cu un FSN aflat la 40-50%. Astfel, a trebuit să se unească. Erau compatibile, nu aveau electorate care se respingeau. Unitatea era necesară pentru a crea o forţă care să concureze într-adevăr cu FSN-ul comunist.

A fost Alianţa Dreptate şi Adevăr. Şi aici, PNL avea 15%, PD-ul avea avea 9%, iar PSD-ul cu care ne aliem astăzi avea între 45% şi 50%. Din nou, electoratele nu se respingeau. Astăzi, situaţia este complet diferită, PDul este în prăbuşire, a ajuns la 15-16% de la 35%, PSD a ajuns la 35% consolidat, PNL are 25% aproape consolidat. Nu are sens să aliezi două partide. Ca să ce? Să învingi un partid aflat în prăbuşire?

A fost totuşi o raţiune... Probabil există raţiuni, dar acestea chiar dacă pot aduce avantaje, pe termen mediu şi lung pot afecta grav poziţia PNL.

Acum poate te votează oamenii de centru sau de centru-dreapta, dar mai devreme sau mai târziu nu te mai votează, pentru că în acţiunea guvernamentală, prin deciziile pe care le iei, te arăţi a fi un guvern de stânga sau de dreapta. Măsurile vor mulţumi pe unii şi nemulţumi pe alţii.

În condiţiile în care un guvern va fi condus de PSD, credeţi că măsurile pe care le va lua guvernul vor satisface electoratul de factură liberală? Nu, în primul rând vor satisface electoratul care i-a votat pe ei. De aceea PNL va fi afectat, pentru că nu se găseşte în poziţia corectă. E dficil să împarţi într-un proiect guvernamental două filosofii diferite.

OPOZIȚIE. Ludovic Orban crede că PNL va pierde din alianța cu PSD FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU

PRONOSTIC

"Pe scenariul mediu, PNL nu câştigă nimic"

Ar trebui Antonescu să-şi joace strategia cu mandatul pe masă? Am spus că e necesar un congres. Şi nu pentru că aşa vreau eu. Crin Antonescu a câştigat preşedinţia partidului, cu lista Biroului Politic pe care a propus-o, în baza unei moţiuni, care reprezintă strategia politică a PNL: coagularea forţelor de dreapta, formarea unui pol de dreapta în jurul PNL şi obţinerea a 30% ca partid. Nu poţi să te alegi promiţând ceva şi acum să faci cu totul şi cu totul altceva. Ar fi trebuit ca această decizie să fi fost luată cu o consultare mai largă, inclusiv cu un referendum la baza partidului şi un sondaj de opinie făcut în rândul alegătorilor care votează sau ar putea să voteze PNL. Orice preşedinte al partidului are nişte obiective, pe care dacă şi le atinge e foarte bine, dacă nu şi le atinge va trebui să dea seama în faţa partidului.

Poate obiectivul său este să obţină susţinerea electoratului de stânga când va candida la prezidenţiale. Între 2012 şi 2014 va curge multă apă pe Dâmboviţa.

Reprezintă o garanţie pentru PNL protocolul cu PSD? Teoretic ar trebui să reprezintă o garanţie. Dar, repet, din 2012, dintre toate funcţiile care sunt obţinute în urma alegerilor parlamentare, niciuna nu aparţine PNL. Pe scenariul mediu, practic, PNL nu câştigă nimic. Va avea aceeaşi reprezentare în parlament ca după alegerile din 2008.

Deci nu câştigă nimic. Câştigăm certitudinea că putem câştiga alegerile din 2012 şi putem forma guvernul. Asta este ceea ce într-un fel îi şi determină pe mulţi dintre colegii mei să fie de acord cu proiectul. Deşi, după părerea mea, nici această garanţie nu există.

Chiar aşa, de ce atât de puţini se opun? Pot să vă spun cu certitudine că sunt mulţi. Pe măsură ce pătrunzi la baza partidului sunt tot mai mulţi liberali care gândesc apropiat mie. Dacă te duci către alegătorii PNL, ceea ce spun este în mare parte împărtăşit şi de ei.

"Nu poţi să te alegi promiţând ceva şi acum să faci cu totul şi cu totul altceva. Ar fi trebuit ca această decizie să fi fost luată cu o consultare mai largă.", LUDOVIC ORBAN, deputat PNL

CRITIC. Orban nu mai crede în vorbele lui Antonescu FOTO: AGERPRES

VIITOR

"Nu vreau ca PNL să ajungă partidul lui Antonescu, ca PDL-ul lui Băsescu"

Cum vă simţiţi acum în PNL? Nu sunt într-o situaţia nouă. M-am opus alegerii lui Stolojan ca preşedinte. Aproape tot ce am spus de la tribuna Congresului s-a adeverit în privinţa lui. Nu am fost de acord cu alianţa cu PD, deşi avea o noimă. Deşi nici atunci nu am vrut să ne asociem cu un partid din Internaţionala Socialistă şi cu Traian Băsescu.

Mi-aduc aminte perfect ce am spus atunci: pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti.

Când a fost demisia domnului Tăriceanu pentru provocarea anticipatelor, am fost singurul din Delegaţia Permanentă care a votat împotrivă. E normal.

În viaţa PNL se iau de multe ori decizii care nu sunt cele mai bune.

Sunteţi convins că veţi avea şi acum dreptate? Din păcate, da. PNL nu se poate dezvolta în alianţa cu PSD. Nu are de unde să-şi atragă alegătorii.

PNL ar putea renunţa la cota unică? Deocamdată sunt speculaţii. Nu pot să cred că PNL ar putea renunţa la cota unică. Cum să renunţăm la asta când noi suntem cei care susţinem cota unică din 1994, noi, cei care am impus cota unică, şi s-a dovedit că a funcţionat? Şi-a arătat efectele. Milioane de români au câştigat mai mult şi au crescut încasările la buget.

Cum e relaţia dumneavoastră cu Crin Antonescu? Instituţională. Ne întâlnim în forurile statutare ale partidului.

Era altfel înainte? Se poate vedea cu ochiul liber că înainte era altfel.

Şi cine s-a schimbat? (Zâmbeşte) Îmi place să comunic cu oamenii direct, nu prin intermediul televiziunii. Îmi place să aflu ce va face PNL nu de la televizor, ci prin sistemele de comunicare internă.

S-a schimbat şi PNL sub Antonescu? PNL şi-a pierdut identitatea, farmecul. Niciodată PNL nu a fost partidului lui X, al lui Quintus, al lui Stoica. PNL a fost întotdeauna reprezentat de mai mulţi lideri, a fost un organism viu, de dezbatere, care nu a fost condus autocratic. Niciodată nu aş vrea ca PNL să ajungă cum e PD-ul, partidul lui Băsescu. Dacă moare Băsescu, moare şi PD-ul.

A început să fie folosită sintagma "partidul lui Antonescu". A început să fie folosită, dar sper să nu fie aşa.

Aţi pleca vreodată din partid? Nu.

Dar cum vă vedeţi de acum înainte în PNL? Reprezentând ideile, valorile liberale, susţinând-mi colegii care candidează pentru funcţii. Nu pot să mă schimb.