Oraşul Sibiu va deveni prietenos cu bicicliştii

Oraşul Sibiu va deveni prietenos cu bicicliştii

Administraţia locală a demarat un proiect de amenajare a 34 de kilometri de piste pentru biciclişti, care vor face legătura între centrul oraşului şi patru cartiere mărginaşe.

La trei luni de la inaugurarea centurii şi fluidizarea traficului din oraş, Primăria Sibiu a definitivat lista străzilor pe care vor fi amenajate, în următoarele săptămâni, piste pentru biciclişti. Într-o primă etapă vor fi amenajate piste cu sens dublu pe mai bine de 17 kilometri.

Primii kilometri de piste de biciclete vor fi amenajaţi pe 26 de străzi principale din oraş, străzi care fac legătura între centrul Sibiului şi patru cartiere mărginaşe. Traseele au fost împărţite pe zece tronsoane, care vor fi conectate la cei 3,5 kilometri de pistă de biciclete deja existenţi.

Străzi mai înguste

Ne puteți urmări și pe Google News

Practic, de săptămâna viitoare, societatea de drumuri a Consiliului Local Sibiu va "rupe" câte un metru din partea carosabilă a străzilor incluse în proiect. Pe traseele pentru biciclişti vor fi montate şi indicatoare rutiere specifice.

Deocamdată, cu excepţia câtorva intersecţii - de genul unuia dintre cele mai mari sensuri giratorii din oraş, cel de pe bulevardul Corneliu Coposu unde traversarea intersecţiilor se va face pe lângă trecerile pentru pietoni -, bicicliştii vor fi dirijaţi în trafic cu aceleaşi semafoare care reglementează circulaţia şi pentru autovehicule.

Piaţa Unirii, nodul principal

Planul întocmit pentru harta pistelor de biciclete prevede ca nodul central al reţelei să fie Piaţa Unirii (situată în centrul oraşului), de la care să pornească principalele patru ramificaţii către cartierele Guşteriţa, Broscărie, ie şirea din oraş spre Răşinari şi cea înspre Sebeş.

"Dorim să oferim astfel sibienilor un mijloc de deplasare alternativ autovehiculului propriu. Dacă pista existentă este folosită mai mult pentru agrement, cele care vor rezulta în această etapă vor putea fi utilizate pentru deplasarea în oraş. Cred că va creşte gradul de siguranţă pentru cei care folosesc bicicletele", a declarat primarul Klaus Johannis.

Cei 35 de kilometri de piste (câte 17,38 pe fiecare sens de mers) reprezintă o primă etapă. În viitor, fiecare stradă reabilitată va fi "dotată" cu piste pentru biciclişti, marcate cu asfalt de culoare roşie. Tot în viitor vor fi ame najate piste şi în interiorul cartierelor.

Bicicliştii cer şi nivelări

Tudor Popa, de profesie arhitect, este unul dintre organizatorii constanţi ai întâlnirilor generic denumite Masa Critică, în cadrul cărora se întâlnesc o dată pe lună câteva sute de utilizatori ai bicicletelor.

"E foarte folositoare o astfel de reţea. Dar ar trebui ca la amenajarea pistelor să se aibă în vedere şi aducerea la nivel a gurilor de canal, care acum pun probleme. Cât priveşte lăţimea de un metru, eu cred că este suficientă, deoarece nu suntem în Olanda sau Italia să fie foarte utilizate bicicletele", spune Popa.

Potrivit lui, inaugurarea reţe lei va mări numărul de sibieni care folosesc bicicletele pentru deplasarea în oraş. "La întâlnirile din cadrul Masei Critice, foarte multe femei se plângeau că le e frică să iasă pe străzi, fără să aibă spaţii amenajate. Acum, lucrurile se vor schim ba încet", adaugă arhitectul.

Traseu prin pădure

În momentul de faţă, în Sibiu sunt amenajaţi doar 3,5 kilometri de pistă. Traseul existent face legătura între zona centrală şi Grădina Zoologică (ieşirea către comuna Răşinari), de-a lungul par cului Sub Arini.

Cea mai pitorească porţiune traversează o parte din Pădurea Dumbrava pe un circuit şerpuit, la amenajarea căruia nu a fost tăiat niciun copac. Deocamdată, însă, singurele "parcări" pentru biciclete sunt amenajate în centrul istoric al oraşului.