Evenimentul ZileiSocialOrașul pierdut din Atlantic. Locul misterios, nemaivăzut vreodată pe Pământ. Video

Orașul pierdut din Atlantic. Locul misterios, nemaivăzut vreodată pe Pământ. Video

Orașul pierdut din Atlantic. Locul misterios, nemaivăzut vreodată pe Pământ. Video
Orașul pierdut din Atlantic se află aproape de vârful unui munte subacvatic, în apropiere de creasta Mid-Atlantic Ridge. Este locul de unde iese câmpul hidrotermal denumit Lost City.

Orașul pierdut din Atlantic, descoperit în anul 2000, se află la peste 700 de metri sub suprafața oceanului, învăluit în mister. Nu seamănă cu nimic din ceea ce s-a văzut vreodată pe Pământ. Un ecosistem impresionant a fost descoperit, iar cercetătorii l-au numit „Lost City ”.

Orașul pierdut din Atlantic: În ciuda locului unde se află, viața prosperă

Aproape de vârful unui munte subacvatic în apropiere de creasta Mid-Atlantic Ridge, este locul de unde iese câmpul hidrotermal. Turnuri zimțate, înalte chiar și de 60 de metri, ascund secrete. Este vorba despre rezistență, dar și de amenințări iminente.

Este un mediu de ventilație, vechi de 12.000 de ani. În ciuda locației sale geografice extreme, viața prosperă în Orașul Pierdut. Gurile de aerisire eliberează hidrogen, metan și gaze. De asemenea, susțin comunități microbiene înfloritoare în absența oxigenului.

O privire asupra habitatelor extraterestre

Hidrocarburile care emană de la gurile de aerisire ale Orașului pierdut stârnesc intriga, sugerând o potențială paralelă cu habitatele extraterestre.

Oamenii de știință meditează la întrebarea privind originea vieții în medii asemănătoare, speculând asupra posibilităților de pe corpuri cerești precum Enceladus, Europa sau Marte.

În contrast puternic cu fumegările negre, tradiționalele guri de aerisire vulcanice subacvatice, gurile de aerisire din calcite din Orașul Pierdut sfidează așteptările.

Acestea produc cantități abundente de hidrogen și metan, divergente față de emisiile bogate în minerale ale fumătorilor negri. Dimensiunile acestor guri de aerisire sugerează o istorie și o activitate prelungită.

Lost City, un magnet pentru interesele comerciale

De la melci la crustacee, o serie de creaturi trăiesc în coșurile sale, arătând adaptabilitatea vieții în ecosisteme neconvenționale. Dincolo de a fi o comoară științifică, „Orașul Pierdut” este și un magnet pentru interesele comerciale. În 2018, Polonia a obținut drepturi de exploatare minieră în jurul zonei, ceea ce reprezintă o amenințare substanțială pentru acest ecosistem delicat.

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă cu privire la potențialele pene și deversări rezultate din activitățile miniere, îndemnând la protejarea „Orașului Pierdut”.

Totodată, există apeluri urgente pentru desemnarea sa ca sit al Patrimoniului Mondial, o pledoarie pentru a proteja această minune subacvatică de impactul ireversibil al mineritului și al degradării mediului.