Pentru că nu le place Bucureştiul gri, Sinboy, Ciubi, Gorzo şi Nancă îl colorează de câte ori prind un stâlp, un zid sau un perete de clădire.
Ciubi a umplut oraşul cu peste 600 de „pisici pătrate“, Gorzo l-a pus pe Ceauşescu înaripat pe multe ziduri la vedere, Nancă şi-a „parcat“ Dacia din cretă pe toate trotuarele, Sinboy a ştampilat Centrul Vechi cu „omul-fasole“. Catalogate de cele mai multe ori drept acte de vandalism, „intervenţiile“ street-artiştilor în spaţiul public sunt artă la limita legalităţii. Pentru că sunt prea puţine zonele/zidurile/pereţii - spre deloc - puşi la dispoziţie de către autorităţi pentru arta urbană, cei care colorează oraşul vânează ziduri de la periferia Bucureştiului, descoperă imobilele părăsite sau caută posesori de calcane care se vor desenate.
„Spargem monocromia urbană“
De câteva zile, Sam3 - unul dintre cei mai cunoscuţi street-artişti din lume - a revenit în Capitală, să-şi pună din nou semnătura pe câteva ziduri autohtone. Împreună cu Sinboy şi „alţi eroi şi supereroi locali“, spaniolul caută calcane legale pentru desenat. „Cine are un perete sau un zid pe care am putea să-l colorăm să ne dea e-mail agancy.urban.sub@gmail.com. E gratis!“, spune Andy Sinboy, partenerul lui Sam3. Specialitatea lui Sam3 sunt animalele stilizate, iar la graffiti preferă combinaţia alb-negru. Zilele acestea, Sam3 şi Sinboy au desenat pereţii unei fabrici abandonate. „Noi vrem să aducem un strop de culoare, să spargem monocromia urbană, să facem oamenii să zâmbească“, arată Sinboy, artistul de origine spaniolă- engleză care locuieşte în Capitală de şase ani. Marca înregistrată a lui Sinboy este „omul-fasole“ - un fel de ciclop zâmbăreţ sau furios, după caz şi zonă -, personaj numit „blob“.
„Domnul Pisica Pătrată“
Şi dacă Vlad Nancă a îmbogăţit parcul auto al Capitalei cu sute de contururi de maşinuţe Dacia şi s-a semnat, pe zidurile din centru, cu stencil-uri Eminescu-Eminem, Ciubi - Alexandru Ciubotariu - e responsabil cu prezenţa celor 600 de „pisici pătrate“ în oraş - 400 mai mici şi 200 mai mari. „Sunt convins că fac un lucru bun, nu cred că vandalizez locul în care intervin. E mult gri care are nevoie de culoare“, crede Ciubi, numit şi „Domnul Pisica Pătrată“. „Pisica (lui) Pătrată“ s-a născut în 2005. De atunci, „animalul“ lui Ciubi - ilustrator de presă şi de cărţi pentru copii - apare, în nenumărate forme, culori şi ipostaze, şi pe Magheru, dar şi în Parcul Unirii sau pe Lipscani. „Am fost prins de vreo două ori în acţiune, dar am scăpat fără amendă. Se pare că o găleată cu aracet sperie mai puţin decât un spray. Nu-i blamez pe cei care asociază arta noastră cu vandalismul. Atâta vreme cât nu o să le explicăm de ce-i artă urbană, nu o să înţeleagă“, crede Ciubi.
CELEBRE
Stencil-uri cu tovarăşul, semnate Gorzo
Şi Dumitru Gorzo este unul dintre cei care „mâzgălesc“ oraşul. Artistul maramureşean, cunoscut şi pentru proiectul „Catedrala Neamului din slănină“, l-a desenat, aproape peste tot prin Bucureşti, pe Ceauşescu - tovarăşul cu aripi de înger - alături de mesajul „Vin în cinci minute“. Stencil-ul original şi l-a vândut la o licitaţie, dar ideea a fost parafrazată în fel şi chip: mai nou, capul lui Nea Nicu a fost înlocuit cu al lui Băsescu. Plus mesajul: „Plec în cinci minute“.