Guvernul din Dubai a solicitat firmei de arhitectură Bjarke Ingels Group să proiecteze un oraș prototip marțian. Ceea ce au obținut este o viziune uimitoare care ar putea găzdui viața de pe Planeta Roșie într-o zi, a scris CNN.

Emiratele Arabe Unite și-au anunțat ambiția de a coloniza Marte în următorii 100 de ani. Însă arhitecții își imaginează deja cum ar putea arăta un oraș marțian – și intenționează să-l recreeze în deșertul din afara Dubaiului.
Mars Science City a fost alocat inițial pentru a acoperi 176.000 de metri pătrați de deșert – dimensiunea a peste 30 de terenuri de fotbal – și a costat aproximativ 135 de milioane de dolari.

Proiectul face parte din Mars Science City din Emiratele Arabe Unite – un spațiu pentru Mohammed Bin Rashid Space Center (MBRSC) din Dubai. Până acum, orașul este puțin mai mult decât un concept – dar asta nu face viziunea în sine mai puțin frumoasă. Arhitecții își imaginează un viitor oraș marțian ca fiind compus din camere  pline cu oxigen extras din gheața subterană.

Cum va fi viaţa sub cupolă

“Deoarece pe Marte este o atmosferă subțire, transferul de căldură va fi foarte scăzut, ceea ce înseamnă că aerul din cupole nu se va răci la fel de repede ca pe Pământ”, a spus Jakob Lange, arhitect al grupului Bjarke Ingels.

Pentru a evita radiațiile dăunătoare la suprafață, cupolele ar putea  fi îngropate la aproximativ 6 metri sub pământ. “Pe viitor, pe Marte, vei avea luminatoare în peștera ta subterană, care va arăta ca acvariile”, a spus Lange.

Ceea ce face lucrurile și mai interesante este faptul că gravitația este doar o treime din cea a Pământului. „Se creează aproape ca un set complet nou de reguli pe care trebuie să le urmezi atunci când proiectezi arhitectura în spațiu.

În final oraşul – un concept destinat Dubaiului pe Pământ și nu pe Marte – va include un laborator de cercetare, o unitate de învățământ, un muzeu, un amfiteatru și birouri comune de lucru. Iar mimaginile de mai jos sunt ameţitoare, demne de un film SF.

Mars Science City prima fază exterior Dubai

Mars Science City prima faza mars mars
orașul științific din Dubai Mars 2
dubai mars science science city 3
Muzeul științelor din prima etapă muzeul subacvatic