Orașul în care se presupune că oamenii și leoparzii trăiesc în armonie. Imposibilul a devenit posibil

sursa: blacknews.com

Bera, un orășel din statul indian Rajasthan este renumit pentru că este singurul loc de pe Pământ unde oamenii și leoparzii trăiesc în armonie perfectă.

India este una dintre cele mai dens populate țări de pe Pământ și, pe măsură ce omenirea continuă să invadeze pădurile și munții încă nelocuite, conflictele dintre leoparzi și oameni sunt inevitabile. De fapt, cu expansiunea umană la niveluri de vârf și numărul de leoparzi mai mare decât a fost în ultimele decenii, tensiunile dintre cele două specii cresc, dar există un loc în care oamenii și leoparzii au trăit în pace și armonie de cel puțin un secol. Cunoscut ca „țara leoparzilor”, se spune că orașul Bera conține cea mai mare concentrație de leoparzi de pe planetă.

Oamenii și leoparzii, prieteni într-un oraș din India

Se pare că există aproape 100 de leoparzi care trăiesc în și în jurul lui Bera, dar nu au fost raportate atacuri asupra oamenilor aici în ultima sută de ani. A existat un caz în care un copil a fost smuls de o pisică mare în urmă cu mulți ani, dar chiar și atunci leopardul l-a abandonat pe copil în timp ce alerga în pustie. Chiar dacă localnicii au început să organizeze safari de observare a leoparzilor în zonă pentru turiști, numărul atacurilor de leoparzi a rămas la zero.

Ce face orașul Bera special? Potrivit localnicilor, cei mai mulți dintre ei sunt membri Rabari, un trib de păstori care a migrat în Rajasthan din Iran prin Afganistan cu o mie de ani în urmă, acesta este modul în care oamenii de aici tratează pisicile mari. Rabaris se închină la zeul hindus de foc Shiva și tratează fiarele ca pe îngerii lor păzitori, chiar dacă uneori își pierd vitele din cauza lor.

„Când leoparzii ucid animalele Rabari, comunitatea nu îi poartă pică prădătorului”, a declarat pentru The National, Dilip Singh Deora, care conduce un safari local. „Ei cred că Shiva le va mări numărul de vite și va trata efectivele ucise ca pe o ofrandă pentru însuși domnul.” Dheeraj Mali, un fotoreporter de animale sălbatice din Bera, care documentează de ani de zile leoparzii locali, crede că marile feline din zonă s-au adaptat și ele prezenței umane și au devenit treptat mai puțin prădătoare față de ei.

Turiștii care ajung aici sunt șocați

Leoparzii fac parte din viața de zi cu zi în Bera, atât de mult încât organizatorii de safari operează cu garanție „vezi un leopard sau banii înapoi” atunci când promovează pachetele către turiști. Pisicile mari pot fi văzute cocoțate pe stânci în jurul celor aproximativ 10 sate ale orașului, sau chiar plimbându-se pe străzi.

„Mulți turiști sunt șocați când văd leoparzi mișcându-se liber prin templul satului, chiar dacă preotul își desfășoară ritualurile zilnice neabătut, dar așa a fost viața întotdeauna în Bera”, a spus Dilip Singh Deora. Această dinamică armonioasă om-leopard este unică pentru Bera, așa cum oriunde în India oamenii și pisicile mari se evită reciproc cât mai mult posibil, iar atunci când iau contact, întâlnirile se termină adesea în sânge.

Este reputația lui Bera puțin exagerată în scopuri de marketing? Probabil, dar chiar și așa, faptul că dealurile din jurul așezării umane sunt pline de leoparzi este o informație veridică. Dacă atât comunitățile umane, cât și cele feline prosperă ca urmare a acestei povești intrigante, de ce să stricăm un lucru bun?