Orașul care se confruntă cu o SECETĂ teribilă vrea să construiască o CONDUCTĂ de 1.000 de km!
- Simona Stupar
- 7 martie 2017, 15:22
Un oraș care se confruntă cu o secetă teribilă vrea să construiască o conductă de 1.000 de km, pentru a aduce apă locuitorilor săi
Un oraș din China, afectat drastic de lipsa apei, plănuiește să transporte apă dintr-un lac rusesc, printr-o conductă de 1.000 de km.
Inginerii constructori și arhitecții din Lanzhou au realizat planuri prin care propun ca o conductă de apă să transporte lichidul vital în regiunea nord-vestică a Chinei, tocmai din Lacul Baikal din Siberia, relatează The Guardian.
Potrivit unor relatări din presa chineză, oficialii din Lanzhou, capitala provinciei Gansu, au redactat o propunere pentru a aduce apă în zona afectată grav de secetă, din cel mai adânc lac cu apă dulce de pe glob.
Li Luoli, profesor universitar care susține acest plan, a declarat că mega-proiectul este fezabil, atât teoretic, cât și practic, și cu adevărat avantajos pentru China.
„Odată problema tehnică rezolvată, diplomații ar trebui să discute despre cum ar beneficia de pe urma acestui proiect fiecare dintre părți, în urma cooperării internaționale”, a spus Li, vicepreședinte al Societății Chineze pentru Reformă Economică, un think-tank de stat.
Publicația de stat Global Times din China a scris că această conductă ar „potoli setea disperată” a unei provincii unde a plouat anul trecut doar 380 mm. Conducta ar porni din sud-vestul lacului rusesc, lung de circa 600 de km, și ar continua circa 1.000 de km, traversând Mongolia, până în capitala provinciei Gansu, prin coridorul Hexi, o regiune deșertică lângă cel mai vestic punct al Marelui Zid Chinezesc.
Proiectul ar urma să aibă un efect benefic asupra mediului încojurător și asupra economiei zonei.
China are circa 20 din populația lumii, dar numai 7% din rezervele de apă, în nord, iar țara este afectată de seceta profundă și din cauza urbanizării excesive, folosirii în exces, risipei și poluării.
În 2005, fostul ministru chinez pentru resursele de apă, Wang Shucheng, a avertizat că până în 2020 multe orașe din nordul Chinei, inclusiv capitala, vor rămâne fără apă.
China a inaugurat în 2014 unul dintre cele mai mari proiecte de inginerie din istorie, o rețea imensă de canale și rezervoare, de la nord la sud, construită să transporte miliarde de galoane de apă în fiecare zi, din sudul Chinei spre nordul secetos.
Proiectul, aprobat în 2002, a fost extrem de criticat, din cauza prețului extrem de mare (50 de miliarde de dolari), dar și a imapactului asupra naturii și a oamenilor, sute de mii de persoane fiind forțate să se mute din locuințe, mai multe zone fiind evacuate.
Poate cea mai dificilă parte a noului plan este să convingă Rusia să-și împartă apa cu chinezii - fiind o provocare politică și diplomatică, conform unor surse citate de presa chineză.