AOMR: "Dacă nu este eliminată în cursul procesului legislativ, amenda specială va fi atacată prin excepție de neconstituționalitate ce se preconizează că va avea mari șanse de succes", se arată în adresa trimisă Parlamentului. Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 114 a fost dezbătut marți în Comisia IT din Camera Deputaților, în prezența oficialilor din Ministerul Comunicațiilor, al Finanțelor, ai ANCOM, dar și ai managerilor din telecom. 

Aceştia au transmis o adresă în care, printre aletele, atrag atenţia asupra efectelor negative pe care le-ar avea introducerea unei noi sancțiuni care vizează exclusiv lucrările de construcții din sectorul telecomunicațiilor:  Este vorba de o amendă specială cuprinsă între 1% și 10% din cifra totală anuală de afaceri pentru furnizorii care fac lucrări fără să fi obținut în prealabil dreptul de acces pe proprietate sau autorizația de construire. 

Cum va fi atacată amenda specială

"Prin impunerea amenzii speciale, OUG nr. 114/2018 intră în conflict cu principiile constituționale, care prevalează. Dacă nu este eliminată în cursul procesului legislativ, amenda specială va fi atacată prin excepție de neconstituționalitate ce se preconizează că va avea mari șanse de succes.", se arată în documentul depus în parlament de Asociației Operatorilor Mobili (AOMR), care reprezintă Orange, Vodafone și Telekom.

Asociația dă și un exemplu în acest sens: "un furnizor de servicii de telecomunicații cu o cifră de afaceri anuală de 500 mil. EUR, pentru lucrări ilegale ce deservesc un număr de 300 de clienți, va fi sancționat cu o Amendă Specială în valoare de 15 mil. EUR (3% din cifra sa de afaceri)", notează realitatea.net