Operatorul şi-a exprimat intenţia de a achiziţiona o licenţă care îi va permite să furnizeze internet în bandă largă pe distanţe mari.
Orange România a anunţat, ieri, că este interesată să participe la licitaţia pentru achizi- ţionarea unei licenţe WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access), care permite furnizarea de servicii de internet la viteze ridicate, pe arii extinse, de până la 65 de kilometri, prin tehnologii fără fir. „Scopul este mărirea capacităţii de transmitere a datelor în reţea“, a declarat Richard Moat, directorul general al companiei. Achiziţii pe piaţa locală Un alt obiectiv ar putea fi furnizarea de internet în zonele mai puţin accesibile ale ţării, unde până acum implementarea acestui serviciu a fost considerată o investiţie costisitoare. Astfel, această tehnologie ar putea fi utilizată pentru furnizarea de internet şi în oraşele mai mici, la sate sau în zonele izolate. Există foarte multe localităţi în România - unele cu peste 3.000 de locuitori - care nu sunt acoperite nici măcar de reţelele de telefonie mobilă.
În lipsa telefoniei mobile sau fixe, aducerea internetului în aceste locuri ar putea fi soluţia pentru o comunicare şi o informare mai bună a oamenilor din aceste zone. Richard Moat, directorul general al Orange România, a anunţat de asemenea că operatorul „este interesat să achiziţioneze companii de pe piaţa locală care să-i permită extinderea portofoliului de servicii, dar este prea devreme pentru a discuta acum despre o astfel de tranzacţie“. Aceste companii ar putea fi cel mai probabil furnizori locali sau chiar naţionali de internet. Liber la licitaţii Károly Borbély, ministrul comunicaţ iilor şi tehnologiei informaţiei, a anunţ at joi că guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă ce permite lansarea licitaţiilor pentru două licenţe comerciale de tip WiMAX, astfel încât primele servicii de acest tip să fie disponibile în România în cea de-a doua jumătate a anului. Licenţele vor permite utilizarea frecvenţelor radio 3.600- 3.657 MHz şi 3.700-3.757 MHz, aflate în prezent în posesia Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii (SNR), care le foloseşte pentru retransmisia radio. SCOPUL SCUZĂ MIJLOACELE Colaborare în competiţie între liderii pieţei de telefonie mobilă Deşi mari competitori pe piaţa de telefonie mobilă mondială şi autohtonă, Orange şi Vodafone s-au „aliat“ pentru a acoperi cât mai bine teritoriul României. Cele două companii au început să utilizeze în comun locurile unde sunt amplasate propriile antene, pentru reducerea cheltuielilor de investiţii şi creşterea gradului de acoperire în anumite zone ale ţării, a declarat directorul general al Orange România, Richard Moat.
Orange şi Vodafone au început să utilizeze în comun infrastructura de reţea pentru prima oară în Marea Britanie, colaborarea extinzându-se apoi şi în Spania. De altfel, cele două companii au fost acuzate în urmă cu patru luni de oligopol (formă de organizare a pieţei în care există numai câteva companii, care controlează piaţa, stabilind preţul - n.r.) de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (ANRCTI), arbitrul pieţei telecom din România. Surse din piaţă citate de Mediafax susţin că şi operatorul Cosmote România a început să utilizeze în comun cu alţi operatori propria infrastructură.