Familia lui Vasile Grădinaru, un român care a murit la doar 43 de ani pe un şantier din comuna Montereale (provincia L’Aquila, regiunea Abruzzo, Italia), a fost despăgubită abia după 8 ani de la tragicul eveniment. Judecătorii au stabilit ca familia românului decedat să primească daune provizorii în valoare totală de 120.000 de euro.

Românul a murit în anul 2012, în condiții groaznice: a fost lovit de cupa încărcată cu ciment a unui excavator, în cătunul San Giovanni Paganica din Montereal. Compania lucra la recondiționarea unui cămin de bătrâni. În ciuda ajutorului medical acordat destul de repede cu un elicopter de intervenție medicală, nu a mai fost nimic de făcut pentru mecanicul Vasile Grădinaru, informează cotidianul online Il Capoluogo.

Patronul firmei la care lucra românul, şoferul excavatorului, dar şi topograful companiei au fost trimişi în judecată. Ei au fost declarați vinovați de producerea accidentului din șantier.

Vinovații au fost condamnați și trebuie să plătească 120.000 de euro familiei românului.

După un proces ce a durat 8 ani – judecătorul Giuseppe Grieco s-a retras, iar procesul a fost reluat de la zero, iar în urmă cu câteva zile a venit verdictul: patronul societăţii a fost condamnat la un 1 şi 6 luni de închisoare; şoferul excavatorului şi topograful au primit câte un 1 şi 4 luni de închisoare. Judecătorii au dispus suspendarea pedepselor.

Magistrații însă au mai stabilit ca familia românului decedat să primească daune provizorii în valoare totală de 120.000 de euro. Familia a mai deschis un proces de daune și în civil, potrivit gazetaromaneasca.com