Opt alimente care vă salvează inima

Opt alimente care vă salvează inima

Iaurtul cu puţine grăsimi previne tulburările de ritm cardiac, iar usturoiul împiedică depunerea colesterolului pe vasele de sânge.

Migdalele, uleiul de măsline, iaurturile şi portocalele sunt câteva dintre al mentele care vă protejează inima, susţin specialiştii americani citaţi de site-ul WebMD. Medicii români confirmă efectele benefice ale acestor produse şi vă învaţă în ce cantităţi să le consumaţi. Iaurt. Mâncaţi iaurt cu puţine grăsimi sau chiar deloc la micul dejun sau la gustare. Acesta conţine cu 50% mai mult calciu şi potasiu decât lap tele sărac în grăsimi, minerale care ajută la scăderea presiunii sângelui. Studiile au ară tat că per soanele care au con sumat aceste două mi nerale şi care şi-au menţinut scăzut nivelul de sare, şi-au redus presiunea sistolică şi dia stolică a sângelui. Scăderea a fost vizibilă mai ales la hipertensivi, dar iaurtul este benefic şi pentru oamenii sănătoşi.

„Conţinutul bogat în săruri minerale este benefic pentru pereţii arte relor: împiedică apariţia tulbu rărilor de ritm cardiac, favorizează obţinerea va lorilor tensionale normale şi relaxează pereţii vaselor de sânge“, explică Luminiţa Iliuţă, cardiolog la Institutul „C.C. Iliescu“, din Bucureşti.

Dacă nu vă place iaurtul, consumaţi lapte cu puţine grăsimi sau folosiţi-l ca ingredient în alimentele pe care le preparaţi zilnic, vă sugerează nutriţionistul Susan Moores. Sfatul de a con suma lactate fără grăsimi nu este valabil pentru copii, care au nevoie de acestea pentru buna funcţionare a creierului. Ulei de măsline extravirgin. Acesta este bogat în grăsimi mononesaturate care pot scădea nivelul colesterolului „rău“. „Ule iul de măs - line este un an tio - xidant ca re aju tă la con tracţia car dia că“, mai spune me dicul ro mân. Puteţi să mai în locuiţi grăsimile pericuoase cu avocado sau alune. Usturoi. Dacă mâncaţi zilnic câţiva căţei de usturoi, vă scade nivelul colesterolului. „Doi-trei căţei de usturoi pe zi împiedică de punerea colesteroului pe vasele de sânge, scad nivelul colesterolului rău şi-l cresc pe cel bun. În plus, reduc nivelul trigliceridelor din sânge“, susţine Luminiţa Iliuţă. Specialiştii vă recomandă să adău găţi usturoiul în mâncărurile pe care le gătiţi sau să-l puneţi în maioneza săracă în grăsimi pe care o consumaţi la sandvici.   Migdale. 200 de grame de migdale pe zi scad nivelul colesterolului rău cu 13-20%, reducere comparabilă cu cea produsă de anumite medicamente, susţin cercetătorii de la University of Toronto. „Migdalele conţin multă vita mina E, antioxidant care protejează celulele de o serie de deteriorări care pot cauza ateroscleroză“, afirmă nutriţionistul Susan Moores. În plus, migdalele sunt o sursă bună de calciu. „Studii realizate pe o perioadă de trei ani au arătat că 50 de grame de migdale pe zi reduc riscul cardiovascular de două ori prin creşterea colesterolului bun“, completează Luminiţa Iliuţă. Ardei iute. Dacă-l adăugăţi în mân care, ardeiul iute previne creşterea zahărului din sânge, arată un studiu nou realizat de cercetătorii de la University of Tasmania. Excesul de glucoză în sânge duce la formarea colesterolului pe vasele inimii. Portocale. Un fruct are doar 65 de calorii şi conţine o fibră care dă senzaţia de saţietate şi ţine sub control colesterolul. „Portocalele conţin vitamina C, care scade valoarea colesterolului sanguin“, afirmă medicul Luminiţa Iliuţă.   Somon. Acest peşte este una dintre cele mai bune surse de acizi graşi Ome - ga 3. „Acizii graşi Omega 3 cresc nivelul colesterolului bun şi scad nivelul trigliceridelor mai mult decât orice medicament“, explică specialistul român. Recomandarea ar fi să consumaţi zilnic 300 de grame de somon pe zi. Fasole neagră. Puţine alimente conţin tot atâta magneziu ca fasolea negră. O cană din acest produs furnizează între 120 şi 320 miligrame de magneziu, mineral care previne apariţia tulburărilor de ritm cardiac.

Ne puteți urmări și pe Google News