Operațiunea Opson VII, finanțată de Emiratele Arabe Unite. INTERPOL, pe urmele produselor falsificate, traficate în România

Operațiunea Opson VII, finanțată de Emiratele Arabe Unite. INTERPOL, pe urmele produselor falsificate, traficate în România

Milioane de produse contrafăcute abundă pe piața de consum. Indiferent că vorbim de România sau de Burundi, falsifi catorii copiază orice fel de marfă. De la jucării, la haine, la produse electronice sau chiar condimente. Pentru a mai domoli acest avânt al contrafacerilor, Emiratele Arabe Unite au sponsorizat o acțiune pe plan mondial care a fost organizată de Interpol și Europol.

Timp de patru luni, în 67 de țări a avut loc Operațiunea Opson VII pentru depistarea, confiscarea și arestarea persoanelor care vând produse sub standard, contrafăcute, infestate cu chimicale sau de contrabandă. Fondurile pentru acțiunea globală au fost acordate de Emiratele Arabe Unite și au fost coordonate de Interpol și Europol. Aproape 50 de rețele criminale de falsificatori de produse au fost anihilate, la nivel global, în urma unei operațiuni Interpol. Aceștia con tra făceau sau distribuiau tot felul de produse contrafăcute. De la făină și creveți infestați cu pesticide la alimente și băuturi falsificate. Spre exemplu, băuturile alcoolice cu metanol adăugat reprezintă un real pericol pentru cel care îl consumă mergând chiar până la deces.

Sute de dosare penale în România

Ne puteți urmări și pe Google News

La nivelul Poliției Române au fost înregistrate 286 de dosare penale și au fost constatate 394 de infracțiuni, pentru care sunt cercetate 179 de persoane. De asemenea, au fost puse în executare 80 de mandate de percheziție domiciliară și au fost destructurate 3 grupuri infracționale de crimă organizată.

Autoritățile din România au reușit să confiște în cadrul acestei operațiuni aproape 180.000 de produse, alcool, obiecte de îmbrăcăminte, electronice

 

Alcool contrafăcut

Poliția din Indonezia a confiscat cantități mari de alcool ilicit după moartea a peste 60 de persoane care au consumat băutura de contrabandă făcută pe bază de metanol. Sunt în curs de desfășurare investigații pentru a identifica persoanele implicate în lanțul de aprovizionare, anunță Interpol. Alcoolul falsificat a fost din nou cel mai confiscat produs în cadrul celei de-a șaptea operațiuni Opson, coordonată de Interpol și Europol, care s-a desfășurat între 1 decembrie 2017 și 31 martie 2018, implicând autoritățile polițienești, vamale, autoritățile naționale de reglementare a alimentelor și partenerii din sectorul privat din 67 de țări.

Făină infestată în Iordania și carne cu trichineloză în Bulgaria

În Iordania, au fost confiscate 90 de tone de făină infestată cu buruieni din cauza depozitării incorecte, iar în Bulgaria ofițerii au confiscat carne de porc purtătoare de trichineloză. Investigațiile au arătat mai târziu că 12 persoane testate au reacționat pozitiv la trichinela după ce au consumat carnea infectată.

 

Fidea cu borax în Vietnam

Autoritățile vietnameze au confiscat aproape 1,5 tone de glutamat monosodic (MSG), fie fals, fie de origine necunoscută, împreună cu mașini de ambalat. Oficialii au confiscat, de asemenea, mai mult de 10.000 kg de fidea conținând borax și 6.7 tone de lăstari de bambus și rădăcini care au fost înmuiate în produse chimice neidentificate pentru a le face să pară proaspete.

 

Iaurt și ulei de gătit fals în Sudan

Oficialii sudanezi au confiscat 5,5 tone de alimente și băuturi false, inclusiv iaurt, sos de roșii și ulei de gătit. Poliția a descoperit, de asemenea, o firmă înregistrată în Siria care operează ilegal în Sudan, care fabrică pesticide, aditivi alimentari și produse cosmetice în același spațiu.

 

Alcool fals și în Burundi

Oficialii Burundi au destrămat 24 de grupări criminale și au operat 113 arestări față de persoane care se ocupau în principal cu producerea sau distribuirea de alcool fals. O pușcă Kalashnikov, 42 de cartușe și o grenadă de mână au fost de asemenea confiscate în cursul raziei.

 

Rezultate spectaculoase

În total, au fost scoase de pe piață peste 3.620 de tone și 9.7 milioane de litri de alimente și băuturi periculoase periculoase în valoare de aproximativ 55 milioane euro. Au fost efectuate 41.283 de razii fiind confiscate 14.474.091 de produse și au fost puse sub acuzare 749 de persoane. Pentru 705 persoane deja au fost emise mandate de arestare. 49 de grupări criminale au fost dezarmate fiind închise 66 de fabrici ilegale de alcool.

Alcoolul și tutunul de contrabandă la putere în Rusia

În Rusia, oficialii au identificat și închis 48 de fabrici subterane. În total, peste 1,6 milioane de litri de alcool produs ilegal au fost confiscate și au fost inițiate proceduri penale împotriva a 282 de persoane.

De asemenea, oficialii au confiscat produse de tutun contrabandă în valoare de aproximativ 7 milioane EUR, care au fost ascunse în tărâțe și rumeguș în nouă vagoane de tren. În Leningrad, ofițerii au descoperit o fabrică care produce și îmbutelieză alcoolul sub standard și folosește timbre federale false pentru a păcăli consumatorii.

 

Aceeași rețetă peste tot

Grupurile de crimă organizată implicate în producția și distribuția de alimente și băuturi false folosesc adesea aceleași rețele pentru alte tipuri de infracțiuni. Mii de medicamente contrafăcute sau expirate, care prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea publică, au fost confiscate în Rwanda, Sudan și Tanzania.

 

Țările participante

Albania, Argentina, Australia, Austria, Belarus, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burundi, Camerun, China, Columbia, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Emiratele Eritree, Etiopia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Guineea Bissau, Guyana, Ungaria, Indonezia, Irlanda, Italia, Iordania, Kenya, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malaezia, Rusia, Rwanda, Sierra Leone, Slovenia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Sudanul de Sud, Spania, Sudan, Suedia, Elveția, Tanzania, Thailanda, Togo, Uganda, Marea Britanie, SUA, Vietnam și Zambia.

 

Suplimente alimentare și medicamente contrafăcute în China

În China, o operațiune desfă șurată pe baza unor informații care vizau produse alimentare substandard și medicamente falsificate vândute online a condus la arestarea a peste 20 de suspecți. Au fost dezafectate două fabrici iar din trei depozite, au fost confiscate peste 20.000 de cutii de suplimente alimentare ilicite și medicamente contrafăcute. Au fost confiscate zece calculatoare, 30 de telefoane mobile și un server de Internet, și suma de aproximativ 1 milion de euro.

Condimente contrafăcute în Africa de Sud

O investigație condusă de către poliția din Africa de Sud a dus la întreruperea și dezmembrarea unei fabrici de producere a condimentelor și mirodeniilor contrafăcute. Acțiunea s-a soldat cu arestarea a 10 persoane.

 

Demontarea rețelelor criminale

„Dezmembrarea a aproape 50 de rețele criminale implicate în producția de alimente și băuturi false este un rezultat important în stoparea fluxului de produse potențial letale în piață”, a declarat Daoming Zhang, șeful unității INTERPOL’s Markets Ilicit. „Volumul de produse contrafăcute și substandard, confiscate, este o reamintire a oamenilor că trebuie să rămână atenți cu privire la ceea ce cumpără și de unde.

 „Este o amenințare care necesită o astfel de cooperare transfrontalieră, ținând seama de creșterea integrării și globalizarea lanțurilor de aprovizionare. Toate țările se confruntă cu această amenințare și este datoria agențiilor de aplicare a legii să se asigure că ceea ce consumatorii au în farfurie este autentic și sigur”, a declarat Jari Liukku, șeful Centrului Europol pentru combaterea crimei organizate.

Operațiunea Opson VII a fost susținută cu finanțare din partea Emiratelor Arabe Unite prin intermediul Fundației INTERPOL pentru o lume mai sigură.