Evenimentul Zilei > International > „Opriți-l pe președinte. Tocmai a fost testat pozitiv!” Când s-a infectat, de fapt, Trump cu SARS-COV-2. Casa Albă a păstrat tăcerea
„Opriți-l pe președinte. Tocmai a fost testat pozitiv!” Când s-a infectat, de fapt, Trump cu SARS-COV-2. Casa Albă a păstrat tăcerea

„Opriți-l pe președinte. Tocmai a fost testat pozitiv!” Când s-a infectat, de fapt, Trump cu SARS-COV-2. Casa Albă a păstrat tăcerea

Fostul președinte al Statelor Unite ale Americii (SUA), Donald Trump, ar fi fost testat pozitiv cu infecția SARS-COV-2 cu câteva zile înainte de dezbaterea televizată împotriva lui Joe Biden - și ar fi ascuns acest lucru. Un alt test a fost negativ, a subliniat fostul șef de cabinet al lui Trump, într-o carte.

Pe 2 octombrie 2020, fostul președinte SUA, Donald Trump, a anunțat public că era infectat cu coronavirus. Drept urmare, a fost tratat la o unitate medicală chiar în aceeași zi. Președintele american de la acea vreme și-a revenit în cele din urmă, chiar dacă starea sa era, fără îndoială, mai gravă decât ar fi vrut să creadă Casa Albă la acel moment.

Când s-a infectat Trump cu SARS-COV-2

De cât timp știa Trump de infecția sa? Au existat constant speculații pe această temă. Avea deja coronavirus Donald Trump când a concurat în campania electorală prezidențială din 29 septembrie 2020 la primul duel televizat împotriva contracandidatului său, președintele Joe Biden?

Potrivit unui raport media, șeful de personal de atunci al lui Trump, Mark Meadows, susține în memoriile sale că Trump a fost testat pozitiv la SARS-COV-2 cu trei zile înainte de a se întâlni cu Biden – un fapt pe care Casa Albă nu l-a dezvăluit niciodată.

Testul pozitiv a fost un șoc pentru Casa Albă

Potrivit cotidianului britanic The Guardian, care deține în avans cartea lui Mark Meadows, șeful de personal scrie că se știa că ambii candidați aveau nevoie de un test negativ cu o vechime de cel mult 72 de ore pentru a intra în duel. Trump efectuase un test suplimentar, care ar fi fost indicat un rezultat negativ.

Rezultatul pozitiv al testului lui Trump din 26 septembrie a fost un șoc pentru Casa Albă, a precizat Meadows. Tocmai avusese loc o ceremonie în grădina de trandafiri pentru a o nominaliza pe judecătoarea Amy Coney Barrett de la Curtea Supremă – un eveniment care a fost identificat mai târziu ca fiind unul de spionaj.

„Opriți-l pe președinte. Tocmai a fost testat pozitiv!”

În ciuda simptomelor suspecte de răceală ușoară și a oboselii după evenimentul din grădina de trandafiri, Trump era în drum spre un eveniment de campanie electorală în Pennsylvania. Elicopterul care îl transporta pe președinte decolase deja când medicul Casei Albe a sunat. „Opriți-l pe președinte. Tocmai a fost testat pozitiv la coronavirus!”, a informat medicul.

Meadows susține că l-a sunat pe Trump pentru a-i transmite informația. „Domnule președinte, am vești proaste! Ați fost testat pozitiv la coronavirus”, a citat The Guardian din carte.

Meadows își descrie surpriza că Trump a fost infectat în ciuda tuturor măsurilor de precauție. Testul pozitiv a fost făcut cu un kit de testare învechit. El i-a spus lui Trump că va repeta testul cu un kit nou, rezultatul acestuia fiind negativ.

Potrivit relatărilor din carte, Trump a luat rezultatul negativ ca pe o permisiune cuprinzătoare de a continua ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Meadows însuși susține că i-a instruit pe toți cei din anturajul apropiat al lui Trump să se comporte cu președintele ca și cum ar fi fost pozitiv, însă. „Nu am vrut să îmi asum riscuri inutile, dar în același timp nu am vrut să alarmez inutil publicul”, a notat Meadows în cartea sa.

Trump nu a fost retestat chiar înainte de duelul televizat

Pe 27 septembrie, a doua zi după efectuarea testelor, Trump a jucat golf și și-a făcut apariția la un eveniment dedicat familiilor militarilor. Fostul președinte SUA a declarat ulterior că ar fi putut fi infectat la acest eveniment din cauza oamenilor care s-au apropiat de el, vrând să-l îmbrățișeze sau să-l sărute. Meadows nu menționează în cartea sa că Trump a ținut o conferință de presă în interior la Casa Albă în aceeași zi, însă.

A doua zi, pe 28 septembrie, Trump a vorbit cu lideri de afaceri la un eveniment și a analizat interiorul unui nou camion. De asemenea, el a ținut o conferință de presă în Rose Garden de la Casa Albă cu privire la măsurile guvernamentale ce trebuiau luate în contextul pandemiei de COVID-19. În mod ironic, Trump a vorbit, de asemenea, despre noile opțiuni de testare care ar oferi informații mai rapide și mai fiabile despre starea celui suspectat infectat.

Potrivit prezentatorului dezbaterii televizate de la Fox News, Chris Wallace, Trump nu a fost testat din nou înainte de duelul cu Biden, pentru că a întârziat. Organizatorii se bazaseră pe respectarea reglementărilor existente în materie de testare.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: