OTRĂVIRE CU XENON. Reactorul 2 al centralei nucleare de la Cernavodă a fost oprit. Remedierea durează 36 de ore

OTRĂVIRE CU XENON. Reactorul 2 al centralei nucleare de la Cernavodă a fost oprit. Remedierea durează 36 de ore

Reactorul 2 al centralei nuclear-electrice de la Cernavodă a fost oprit azi, neplanificat, după "declanşarea intempestivă a unui sistem automat de oprire rapidă".

UPDATE 3. De câte ori se întâmplă ceva la centrala nucleară de la Cernavodă ne trec fiori de spaimă pe şira spinării. Ne revin repetitiv în minte imaginile apocaliptice cu urmările dezastrului nuclear de la Cernobâl, când potrivit estimărilor întreaga cantitate de xenon, jumătate din cantităţile de cesiu şi de iod şi 5% din restul elementelor radioactive prezente în reactor au fost aruncate în atmosferă. Urmările dezastrului de la Cernobâl se văd şi astăzi deşi au trecut 26 de ani de la fatidica zi de 26 aprilie 1986. Pripiat, oraşul ucrainean abandonat după dezastru, este obiect de studio pentru zeci de cercetători din toată lumea, veniţi să studieze flora şi fauna din zonă afectate iremediabil de explozia nucleară. Peşti mutanţi, uriaşi, pot fi văzuţi în bazinul de răcire al rectoarelor 3 şi 4 de la Cernobâl.  România n-a scăpat de efectele norului radioactiv, urmările putând fi observate azi în înmulţirea afecţiunilor glandei tiroide, zona Moldovei fiind cea mai afectată, potrivit surselor noastre de la Spitalul Parhon. UPDATE 2. "Dacă va fi încadrat în  scala internaţională a evenimentelor nucleare atunci s-ar face sub nivelul 0 pe scala INES. Şi asta deoarece nu a avut impact din punct de vedere al securităţii nucleare şi radiologice ", a declarat reprezentatul Biroului de presă al Nuclearelectrica.

  • RFE: Centrala de la Cernavodă, a treia cea mai periculoasă din lume

UPDATE 1. Repornirea centralei durează 36 de ore din cauza procedurii de otrăvire a reactorului cu xenon, a precizat pentru Evenimentul Zilei, Biroul de presă al Nuclearelectrica. Cauza ipotetică a opririi intempestive este o vană neînchisă, din partea secundară a centralei.

  • UE cere mărirea siguranţei reactoarelor de la Cernavodă

"La această oră se investighează cauzele care au determinat oprirea centralei. Sistemul este creat de asemenea manieră încât se închide automat la cea mai mică anomalie, cum ar fi o vană neînchisă ori un circuit cu probleme cum a mai fost şi altădată. În orice tip de instalaţie se poate întâmpla aşa ceva. Durează 36 de ore până repornim centrala deoarece a avut loc otrăvirea cu xenon, procedură din componenţa sistemului de oprire rapidă", a declarat sursa citată. "Presiunea mărită a impus eliberarea de xenon pentru echilibrare, reducere a presiunii. Acesta este modul de funcţionare a sistemului. Nimeni nu a fost şi nu este în pericol. Este mai mult un efect psihologic puternic, fiind vorba despre o centrală nucleară!", a precizat reprezentantul Biroului de presă al Nuclearelectrica. Sursa citată a mai arătat că pierderile centralei pentru cele trei zile sunt în marja riscurilor prevăzute cu ocazia încheierii contractelor de livrare a energiei. Oprirea reactorului a avut loc la ora 11:30, iar reconectarea unităţii la sistemul energetic naţional se va face în cursul dimineţii de vineri, a anunţat Nuclearelectrica. "Unitatea este menţinută în stare oprită sigură cu toate sistemele centralei disponibile conform proiectului, urmând a fi repornită după înţelegerea exactă a cauzelor evenimentului", se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica, primit la redacţie. "Cauzele evenimentului sunt investigate conform procedurilor centralei", a precizat Nuclearelectrica. Primarul din Cernavodă a declarat că n-a fost anunţat de oprirea reactorului: "Acum aflu de la voi. Există protocoale clare, dacă n-am fost înştiinţaţi înseamnă că sunt defecţiuni tehnice remediabile într-un timp scurt şi care nu pun în pericol populaţia".

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, a devenit îngrijorătoare frecvenţa cu care apar aceste opriri ale Centralei Nucleară: este a patra avarie din ultimele 12 luni. Toate defecţiunile au fost înregistrate la Unitatea 2, Reactorul 1 fiind mult mai stabil. Centrala dispune de sisteme de siguranţă extrem de prompte care decuplează reactorul la cea mai mică defecţiune semnalată. Aceste întreruperi apar automat. "Sunt chestiuni tehnice, valve, sistemul de răcire etc.", a mai spus primarul din Cernavodă.

Conducerea Centralei Nucleare nu a dat informaţii presei, spunând că atribuţiile în comunicare revin conducerii centrale a Nuclearelectrica, cea care a emis un comunicat oficial.