Actualitate
Oprescu susține că are nevoie de un an și de încă 3 milioane de euro, ca să negocieze cumpărarea sediului de lux
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a discutat vinerea trecută cu liderii de grup din Consiliul General al Capitalei despre sediul de lux în care funcționează Municipalitatea de cinci ani și despre cumpărarea lui. Pe motiv că nu are timp să cumpere în câteva luni sediu, așa cum i-au cerut aleșii generali, edilul-șef le-a cerut, vineri, să prelungească contractul de închiriere încă un an și să se achite încă 2,7 milioane de euro, drept chirie. Cert este că până acum, Municipalitatea a stat cu chirie și a achitat 31,5 milioane de euro pentru a funcționa în sediul de lux și pentru a reabilita sediul vechi al Primăriei Capitalei situat pe Bulevardul Regina Elisabeta.
Totodată, pe motiv că are nevoie de consultanță, pentru a putea termina reabilitarea sediului vechi al Primăriei Capitalei, situat pe bulevardul Regina Elisabeta, edilul-șef al Capitalei- Sorin Oprescu a mai decis să mai aloce încă aproximativ 600.000 de euro. Un simplu calcul arată că Municipalitatea a plătit chirie, în ultimii cinci ani, și lucrări de reabilitare a sediului vechi- 32 de milioane de euro. Banii ajungeau pentru cumpărarea a două clădiri cu 14 etaje de birouri, clasa A, potrivit experților imobiliari consultați de EVZ.
Astfel, mai marii Capitalei intenționează să contracteze, până în martie, servicii de arhitectură, servicii de inginerie și servicii integrate de inginerie, servicii de amenajare urbană și servicii de arhitectură peisagistică, servicii conexe de consultanță științifică și tehnică, dar și servicii de testare și analiză tehnică pentru a putea termina reabilitarea vechiului sediu al Primăriei Capitalei, situat pe bulevardul Regina Elisabeta, nr. 47.
Capitalei au mărit bugetul „afacerii sediu de lux” cu încă aproximativ 600.000 de lei, bani pe care vor să-i ia tot din vistieria Municipalității pentru a putea angaja consultant.
Bucureștenii au plătit 33 de milioane de euro pe chirie și pe lucrări făcute parcă de Meșterul Manole
Termene devansate, milioane de euro achitate din bugetul Capitalei.
Aşa se poate descrie în câteva cuvinte „epopeea sediilor Primăriei Capitalei”, care a început în 2009 şi pare să nu se mai termine. În decembrie expiră contractul de închiriere a imobilului de lux de pe Splaiul Independenței.
Municipalitatea putea cumpăra aproape două sedii asemănătoare cu cel pentru care a plătit chirie de milioane de euro. Luna viitoare expiră prelungirea contractului de închiriere a sediului în care funcționează Municipalitatea. Până acum s-au achitat aproape 13,5 milioane de euro pentru un imobil care a fost ales ambigu, s-a plătit chirie la supra-preț, s-a refuzat cumpărarea imobilului cu bani mai puțini decât s-a achitat până acum pe pe chirie și s-a prelungit discutabil contractul de închiriere anul trecut. Astăzi, aleșii generali vor discuta propunerea lui Sorin Oprescu de prelungire a contractului.
Notă de plată a poveștii: 31,5 milioane de euro
EVZ a calculat câți bani a cheltuit Municipalitatea de când a început epopeea „reabilitarea sediului Primăriei Capitalei de pe bulevardul Regina Elisabeta și închirierea imobilului de lux de pe Splaiul Independenței”. Rezultatul: 31,5 milioane de euro s-au alocat până acum. Aproximativ 18 milioane de euro costă reconsolidarea clădirii vechi, în timp ce pentru imobilul închiriat, pe care Primăria Capitalei putea să-l cumpere de mult cu bani mai puțini decât a dat pe chirie, s-au cheltuit nu mai puțin de 13,5 milioane de euro.
Cum vrea Oprescu să treacă afacerea „sediu de lux” de pe umerii săi pe cea a aleșiilor generali
După ce a anunțat, la sfârșitul anului trecut, că va convoca ședință de îndată a Consiliului General al Capitalei și va cere prelungirea contractului de închiriere a sediului de lux, primarul general, Sorin Oprescu, a plecat în Viena, ca să aprindă beculețele de Crăciun. Între timp, din visteria Municipalității s-au achitat nu mai puțin de 30 de milioane de euro- pentru închirerea imobilului de pe Splaiul Independenței și pentru reabilitarea clădirii de pe Regina Elisabeta. Și, ca să fie sigur că i se votează prelungirea închirierii sediului, la sfârșitul anului trecut, acesta a invocat o prevedere la care, defapt, Municipalitatea a renunțat de mult: cumpărarea imobilului. Și, după ce i-a fost respinsă cererea, aleșii generali, la propunerea PDL, au votat ca Municipalitatea să mai funcționeze în sediul de lux anul acesta și l-a obligat pe edilul-șef să negocieze cu proprietarul imobilului cumpărarea clădirii, iar banii plătiți până acum sub formă de chirie, să fie considerați avans pentru achiziționarea clădirii.
-
EXCLUSIV. Oprescu mai vrea în sediul de "lux" de pe Splai și pregătește cumpărarea lui. Vezi cum aruncă milioane de euro pe fereastră Primăria Capitalei
-
Oprescu vrea să „legalizeze” încă un an afacerea „sediu de lux”. PNL pune condiții, PSD se mai gândește, PDL refuză să voteze
-
Afacerea „Sedii de lux la primării” se extinde
-
EVZ L-A PRINS PE PRIMAR CU MINCIUNA! Oprescu, selecţie trucată pentru sediul Primăriei
-
Oprescu mai vrea în sediul de lux. Cu banii dați pe chirie se cumpărau aproape două clădiri identice. Epopeea sediilor de lux a costat 31,5 milioane de euro. USL a respins cererea
Astfel, inspectorii au descoperit o „gaură” de 2.030.088 de lei , reprezentând „chirie achitată în 2011 pentru imobilul din Spaiul Independenţei 291- 293, unde s-a mutat temporar Primăria Municipiului Bucureşti”, se arată în documentele de la dosar. Curtea de Conturi susţine că preţul plătit de Primărie este mai mare decât cel aprobat prin hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti numărul 2210 din 2009. Mai exact, inspectorii susţin că în contract este trecut un spaţiu de închiriere mai mare decât suprafaţa reală. Faţa de acest aspect, Primăria s-a angajat să măsoare din nou spaţiile închiriate şi primarul Oprescu să demonstreze astfel că nu a plătit pentru un serviciu inexistent.
Peste opt milioane de euro și operatori de telefonie impuși de Iliotomi
Închirierea clădirii situată pe Splaiul Independenței a scos din visteria Capitalei, pana acum, peste opt milioane de euro, timp în care Municipalitatea putea să o cumpere cu 11 milioane de euro.
Mai mult, proprietarul a impus Municipalității și cu cine să facă contractul pentru telefonie: Romtelecom. „Clădirea fiind dotată cu cabluri și instalații Romtelecom, serviciile de telefonie fixă, date, internet (fibră optică), TV vor fi contractate de la Romtelecom S.A., chiriașul neavand dreptul de a schimba furnizorul acestor servicii. De asemenea, chiriașul (Primăria Capitalei n.r) va suporta taxele, impozitele și tarifele impuse supra clădirii”, se precizează în contractul de închiriere.
Mai mult, chiria poate fi modificată în funcție de Indicele Prețurilor de Consum, dar nicidecum nu va scădea, mai scrie în contract. Cu alte cuvinte, dacă indicele va scădea, Municipalitatea nu va plăti mai puțin.
Cum nu s-a ținut Oprescu de promisiune
În 2009, atunci când s-a votat închirierea imobilului de către consilierii generali ai Capitalei, edilul-șef promitea aleșilor generali: „Vom încheia un contract de leasing financiar pe 15 ani cu societatea care deţine imobilul din Splaiul Independenţei, pentru ca aceasta să rămână în proprietatea municipalităţii".
Această promisiune a fost înregistrată şi în contractul de închiriere: „Pe parcursul derulării prezentului contract, chiriaşul îşi poate exprima opţiunea de cumpărare (cu plata integral, în rate sau în leasing) a clădirii".
Numai că edilul a refuzând achiziţionarea acestuia în aprilie 2010, la o lună de la instalarea funcţionarilor publici, când clădirea a fost scoasă la vânzare.
Ba, mai mult, nu a informat Consiliul General al Capitalei că a fost vândut imobilul către firma Apatel și a cerut aleșilor să voteze concesionarea unui teren din vecinătatea clădirii fostului proprietar- Iliotomi Grup. Motivul: construirea unei clădiri pe care Municipalitatea ar fi urmat să o folosească, sub formă de închiriere, ca și arhivă.
„Municipiul Bucureşti, prin Direcţia Generală Economică (Mircea Octavian Constantinescu, director general - n.r.), Direcţia Administrativ Transport (nu există o astfel de direcţie în Organigrama Primăriei - n.r.), prin emiterea adresei 973/21.04.2010, a luat la cunoştinţă de faptul că SC Iliotomi Grup SRL înstrăinează către SC Apatel Properties SRL bunurile imobile ce fac obiectul prezentului contract de vânzare-cumpărare şi, totodată, fac obiectul contractului de închiriere către Municipiul Bucureşti, nu şi-a exprimat intenţia de a cumpăra (cu plata integrală, în rate sau în leasing)", se arată în contractul de vânzare-cumpărare dintre Iliotomi şi Apatel.
Citiți și:
-
Sorin Oprescu mai dă 27 de milioane de euro ca să stea în lux un an
-
EXCLUSIV. Oprescu mai vrea în sediul de "lux" de pe Splai și pregătește cumpărarea lui. Vezi cum aruncă milioane de euro pe fereastră Primăria Capitalei
-
EVZ a avut dreptate. Iată dovada că Sorin Oprescu a mințit în legătură cu sediul de lux al Primăriei
-
PRIMA ÎNFRÂNGERE A LUI OPRESCU: Consilierii nu-l lasă să cumpere sediul de zeci de milioane de euro. Primarul: „Să mă mut în stradă?!”
-
Oprescu a plusat jumătate de milion de euro pentru chiria Primăriei