Oprescu negociază compensatorii de zeci de mii de euro la RADET

Oprescu negociază compensatorii de zeci de mii de euro la RADET

Până în 2014, la regia bucureşteană trebuie să rămână 2.500 de angajaţi, din 4.430. Disponibilizaţii pot primi şi câte 45 de salarii compensatorii. Edilul-şef s-a înţeles cu sindicaliştii.

Edilul şef al Capitalei este cel care stabileşte ce se va întâmpla cu angajaţii Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti după concesionarea serviciului de furnizare a căldurii centralizate în Capitală.

Potrivit unor surse municipale, primarul a discutat deja cu liderii de sindicat şi au căzut de comun acord ce pachete compensatorii vor primii concediaţii.

"Concediere" voluntară - patru compensatorii în plus

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei care vor accepta de bună voie să fie disponibilizaţi vor primi în plus patru compensatorii lunare, iar concedierea lor se va face numai după ce se vor epuiza toate variantele posibile: recalificare şi restribuire pe post. Asta se specifică în planul de delegare a gestiunii serviciului de reabilitare termică al Capitalei, care prevede că noul RADET va avea doar 2.500 de angajaţi, din 4.430, până la sfârşitul anului 2014.

Bătrânii, primi pe lista celor care vor pleca

Potrivit "Planului Social Intern", pe baza căruia ar urma să se facă disponibilizările şi care a fost semnat de lidera de sindicat a RADET-ului, Ioana Stoica, pensionarii la limită de vârstă, persoanele cu hanidicap ce se pot pensiona, dar şi bărbaţii cu vârsta între 59 şi 64 de ani şi femeile care au între 54 şi 59 de ani, sunt trecuţi primii pe lista celor care ar putea pleca din Regie. Ei vor primi între patru şi 45 de salarii compensatorii, în funcţie de vechime. Astfel, un angajat ar putea primii între 14.940 şi 80.000 de lei.

Sindicatul va face afaceri cu RADET-ul

Primarul general a mai convenit cu liderii de sindicat şi ca să se înfiinţeze o firmă se prestări servicii. Totodată, Regia va fi obligată să încheie un contract de minim cinci ani cu ea, iar sindicatul să deţină cel puţin 51% din acţiunile noii societăţi. La firma nouă vor putea fi angajaţi cei disponibilizaţi. În ceea ce priveşte angajaţii care vor rămâne în companie, ei vor primi 10% din acţiunile Regiei, ce vor fi administrate de sindicalişti, dar şi 10% din fondul social al acesteia.

Deşi pare greu de crezut, noile cheltuieli vor fi suportate de viitorul investitor. Surse din cadrul Municipalităţii susţin că există deja investitori interesaţi de preluarea Regiei şi că autorităţile vor lansa la începutul anului licitaţie privind concesionarea ei.