Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat, în urmă cu o săptămână, că liberalii vor declanşa o campanie de informare a cetăţenilor români cu privire la tentativa coaliţiei majoritare PSD – ALDE de a „naţionaliza” Pilonul II de pensii. „Biroul Executiv al PNL a decis începerea unei campanii de informare şi conştientizare a cetăţenilor români privind tentativa coaliţiei guvernamentale PSD – ALDE de a le fura dreptul la pensia privată la care, practic, şi-au câştigat dreptul prin intermediul contribuţiilor la Pilonul II de pensii. Peste patru milioane de români sunt în pericol de a rămâne fără pensie privată ca urmare a tentativei coaliţiei majoritare de a naţionaliza Pilonul II de pensii”, a declarat liderul PNL la finalul ședinței Bex.

Fără penali

Președintele USR, Dan Barna, a declarat, la sfârșitul lunii martie, că Uniunea a lansat inițiativa cetățenească „Fără Penali în funcţii publice” în vederea strângerii unui milion de semnături pentru ca persoanelor condamnate penal şi care nu s-au reabilitat să le fie interzis să candideze pentru funcţii publice, ulterior putând fi modificată Constituția în acest sens.

„Este o iniţiativă cetăţenească pornită de USR, alături de Forumul Democrat al Germanilor din România şi Rezistenţa. (…) Ne dorim ca România să nu mai trebuiască să trăiască ceea ce s-a întâmplat în ultimul an, în care tema a fost Justiţia, pentru că era o temă personală a domnului Liviu Dragnea şi a câtorva domni dimprejurul său”, a precizat liderul USR, la o conferinţă de presă.

 

Alegerea primarilor

Președintele PMP, Traian Băsescu, a afirmat, ieri, că partidul a demarat campania de strângere a unui milion de semnături pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi, întrucât „votul într-un singur tur la primari este o eroare politică”. Modificarea legislației electorale este unul dintre obiectivele PMP stabilie în Consiliul Executiv Naţional al partidului convocat la începutul lunii aprilie.

„Vrem să dăm un semnal legat de nevoia de a repara erori legislative care au făcut ca democraţia în România să fie afectată negativ”, a spus Băsescu.

 

Împotriva căsătoriilor gay

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat pe 16 aprilie că socialdemocrații vor să organizeze un miting de amploare în cursul lunii mai pentru sprijinirea familiei tradiționale. Luna mai fususe avansată, anterior, ca termen și pentru organizarea referendumului pentru modificarea Constituției în sensul redefinirii familiei drept „căsătoria între un bărbat și o femeie”, astfel încât sintagma „căsătoria liber consimțită între soți” – așa cum prevede legea fundamentală în vigoare – să fie eliminată și automat să fie eliminată posibilitatea căsătoriilor între persoanele de același sex. Social-democrații intenționează să aducă în București un milion de susținători ai familiei tradiționale.