OPOZIȚIA, despre ancheta parlamentară cerută de Dragnea și Tăriceanu: "O mascaradă mediatică" | Exclusiv

OPOZIȚIA, despre ancheta parlamentară cerută de Dragnea și Tăriceanu: "O mascaradă mediatică" | Exclusiv

Chiar dacă partidele din Opoziție nu au stabilit deocamdată dacă vor participa la ancheta parlamentară cerută de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu cu privire la alegerile prezidențiale din 2009, majoritatea liderilor au explicat, pentru EVZ, că este un joc de imagine al PSD-ALDE, un demers care nu va produce rezultate palpabile și care poate fi etichetat ca "o mascaradă mediatică".

Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, a spus, pentru EVZ, că ancheta cerută de șefii Camerei Deputaților și Senatului este menită să distragă atenția de la modul defectuos de guvernare al coaliției PSD-ALDE.

"Pare a fi mai degrabă o mascaradă mediatică pusă în scenă artificial cu scopul de a inventa un subiect de discuție pentru a nu mai fi atenți asupra contraperformanței și bâlbelor guvernamentale. Oricum e frapant cum ajung de aceeași parte a baricadei PSD-ALDE, Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu și Traian Băsescu. PNL va sprijini orice demers parlamentar menit să elucideze suspiciuni, în special legate de procesul electoral. Pentru a porni un astfel de demers trebuie să avem mai mult decât speculații și presupuneri", a afirmar președintele interimar al PNL, Raluca Turcan pentru EVZ.

La rândul său, viceliderul deputaților USR, Cristian Seidler, consideră că ancheta parlamentară este un simplu gest politic al coaliției de guvernare. El a adăugat, pentru EVZ, că partidul încă nu a luat o decizie cu privire la cum va proceda în privința anchetei.

"Mă întreb câte comisii de anchetă parlamentară au produs un rezultat vreodată, unul care să fi rezolvat o problemă. Asta cu „comitete și comiții” e de la Caragiale deja. Pe de altă parte, dacă este o problemă să se ancheteze. Vorbim despre o faptă penală, atunci să ancheteze Parchetul. Comisia de anchetă parlamentară e una eminamente politică. Dacă vrei să faci caz politic dintr-o chestie poți să o faci și poți să folosești Parlamentul pentru chestia asta, dar n-o să facă altceva decât politică. Dacă realmente vrei să investighezi o infracțiune și să pedepsești infractorii, asta face Parchetul și judecătorii, nu parlamentarii", a precizat, pentru EVZ, Cristian Seidler.

În opinia liderului senatorilor PMP, Dorin Bădulescu, solicitarea lui Dragnea și Tăriceanu poate fi etichetată potrivit zicalei "'țara arde și babele se piaptănă".

„Mi se pare că țara arde și babele se piaptănă, în momentul de față, raportat la ceea ce fac dl. Dragnea și dl Tăriceanu. Lucrurile s-au tranșat de mult și dacă ar fi să se facă o comisie de anchetă, deși nu îi văd scopul, e doar să dovedească în final că cei care au fraudat alegerile sunt cei care erau împotriva lui Traian Băsescu la momentul acela, adică toate partidele politice, mai puțin reprezentanții. Știți foarte bine că au existat acele 130.000 de voturi anulate în care s-au regăsit, după numărătoare, 3000 de voturi care erau atunci în favoarea lui Traian Băsescu. Dacă ar fi să studiem numai voturile, am putea regăsi, raportându-ne la numărul total de voturi exprimate în România, o sumedenie de voturi în favoarea lui Traian Băsescu care au fost contabilizate în dreptul lui Mircea Geoană la momentul acela. Pe de altă parte, care e scopul? Scopul ar fi să ce? Cine ar trebui să fie sancționat și care ar fi consecințele unui raport pozitiv? Nu văd care ar fi consecințele și care ar fi utilitatea unei astfel de comisii", a explicat Bădulescu, pentru EVZ.

Liderii coaliţiei PSD - ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, au anunțat,ieri, că vor cere Parlamentului înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară care să investigheze rezultatul alegerilor prezidențiale din 2009, sub suspiciunea de fraudare a acestora. Solicitarea celor doi vine în urma dezvăluirilor jurnalistul Dan Andronic despre subiect.

Senatorul PSD, Adrian Țuțuianu, care este șeful Comisie de control al SRI, comisie care l-a chemat la audieri în Parlament, miercurea viitoare, pe Dan Andronic, a declarat pentru EVZ, că și Comisia de anchetă care va fi înființată cu scopul de a investiga prezidențialele din 2009, ar putea avea o solicitare similară.

"Am făcut deja solicitarea, invitația la audiere pentru miercurea viitoare (a jurnalistului Dan Andronic – n.r.). Dacă se va face o comisie parlamentară de anchetă, atunci vom dedice dacă noi ne mai continuăm activitățile în Comisia de control al SRI. Oricum noi nu putem verifica ce ține de alte instituții. Verificăm ce ține de SRI. Sunt două variante. E posibil să fie chemat și colo și colo sau e posbil ca cei din comisia de anchetă parlamentară să preia ce am audiat noi", a afirmat Țuțuianu, pentru EVZ.

Țuțuianua precizat EVZ că, pe lângă audieri, viitoarea comisie de anchetă va cere diferite documente precum verificarea "proceselor verbale de la secțiile de vot". 

Ulterior, Liviu Dragnea a afirmat că vrea să fie șeful Comisiei de anchetă și că nu este nicio interdicție în regulamentul Parlamentul care să spună că președintele Camerei Deputaților nu poate conduce o astfel de comisie.

"Am vorbit cu colegii mei să verifice dacă eu, ca preşedinte al Camerei, pot fi preşedinte al acestei comisii de anchetă (...) Vreau să chemăm la audieri toate persoanele despre care avem informaţii sau despre care pot apare informaţii în zilele următoare în legătură cu ce s-a întâmplat la acele alegeri (...) O să fie chemat şi ministrul Baconschi, o să fie chemat şi şeful STS, Marcel Opriş, Vasile Blaga şi mai mulţi cetăţeni din România despre care noi avem informaţii. Şi cu această comisie de anchetă şi cu alte anchete pe care sper să le înceapă comisia de control al SRI, să aducem la lumină toate discuţiile despre implicarea în politică, în alegeri, în justiţie a unor instituţii”, a declarat Dragnea, la Antena 3.