Opoziţia contestă Codul Muncii la CCR. Magistraţii discută sesizarea miercuri

Opoziţia contestă Codul Muncii la CCR. Magistraţii discută sesizarea miercuri

Uniunea Social Liberală a contestat, astăzi, la Curtea Constituţională pentru modul în care a fost adoptat noul Cod al Muncii. În sesizare, reprezentanţii opoziţiei arată că Executivul abuzează de procedura angajării răspunderii.

Opoziţia subliniază că actuala guvernare a uzitat, până la epuizare, de dispoziţiile articolului 114 din Constituţia României, transformând practic procedura angajării răspunderii din excepţie în regulă.

"Statistic analizând, rezultă că în perioada 2000 - 2004 guvernul Năstase şi-a angajat răspunderea de trei ori în faţa Parlamentului, iar în perioada 2004 - 2008 guvernarea PNL - PDL şi-a angajat răspunderea tot de patru ori. Guvernul Boc, în perioada 2008 - 2011 şi-a angajat răspunderea de zece ori, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii reprezentând cea de a unsprezecea asumare de răspundere în faţa Parlamentului. În acest fel, a fost evitată procedura normală şi firească în cadrul unui stat de drept - dezbaterea parlamentară în care să se ţină cont atât de opiniile exprimate de opoziţie, cât şi ale partenerilor sociali implicaţi", completează semnatarii contestaţiei. De asemenea, reprezentanţii USL contestă cvorumul de la şedinţa plenului de ieri în care s-a dezbătut moţiunea de cenzură. Liberalii şi social-democraţii arată că prezenţa unui parlamentar la votul secret prin bile nu poate fi luată în considerare dacă acesta stă în sală şi nu participă la lucrări. Concret, USL consideră că nu a fost îndeplinit cvorumul de şedinţă dacă parlamentarii PDL, UDMR şi independenţi au stat în sală, dar nu au votat. "Acest act normativ este viciat de neconstituţionalitate în ansamblu, adoptarea acestuia fiind realizată cu încălcarea normelor constituţionale referitoare la procedura de legiferare prin asumarea răspunderii de către Guvern. În acest sens se impune învederat faptul că posibilitatea Guvernului de legiferare - ca autoritate legislativă delegată - nu poate fi însă discreţionară, această prerogativă nereprezentând un drept nesusceptibil de exercitare abuzivă, deoarece în caz contrar s-ar permite eludarea principiului fundamental al separaţiei puterilor în stat, consacrat de articolului 1 alineatul 4 din Constituţia României", se arată în sesizarea USL către CCR. Magistraţii Curţii vor lua în discuţie sesizarea miercurea viitoare, pe 23 martie.

Ne puteți urmări și pe Google News