Oportunități de angajare pentru persoanele vulnerabile. Marcel Boloș anunță investiții în crearea de noi locuri de muncă

Oportunități de angajare pentru persoanele vulnerabile. Marcel Boloș anunță investiții în crearea de noi locuri de muncăMarcel Boloș. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene a anunțat că se vor crea cel puțin 3.000 de noi locuri de muncă pentru persoanele vulnerabile, prin alocări financiare destinate atât mediului urban, cât și celui rural.

Potrivit lui Marcel Boloș, prin apelurile dedicate întreprinderilor sociale, se vor finanța intervenții care vizează o gamă largă de aspecte economice și sociale, atât în mediul rural, cât și în mediul urban. Acestea vor contribui direct la îmbunătățirea calității vieții în comunitățile în care activează întreprinderile sociale.

Cel puțin 3.000 de locuri de muncă pentru persoanele vulnerabile

214 milioane euro pentru antreprenoriatul social: peste 1400 întreprinderi se vor deschide cu ajutorul fondurilor europene. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat, în consultare publică, ghidurile solicitantului pentru apelurile de proiecte destinate economiei sociale finanțate prin Programul Educației și Ocupare și prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, cu un buget total de peste 214 milioane euro”, a subliniat ministrul.

Marcel Boloș a declarat că prin obținerea de calificări în domeniul antreprenoriatului în economia socială, beneficiarii vor avea șansa de a începe afaceri proprii și de a crea noi locuri de muncă.

În plus, înființarea întreprinderilor sociale oferă oportunități de integrare pe piața muncii pentru persoanele din grupuri dezavantajate, permițându-le să depășească starea de vulnerabilitate.

„În urma acestor apeluri de proiecte pe care le vom lansa în prima parte a lunii iunie, urmărim sprijinirea a peste 1.400 de întreprinderi sociale în comunitățile rurale și urbane ale României. Aceste întreprinderi se concentrează pe soluționarea problemelor sociale, cum ar fi reducerea sărăciei, îmbunătățirea accesului la educație sau îngrijire medicală”, a mai punctat ministrul.

Bugetul alocat apelului de proiecte este de peste 100 milioane de euro

Prin intermediul apelului de proiecte intitulat „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban”, se urmărește îmbunătățirea accesului la piața muncii și activarea tuturor celor care caută un loc de muncă, cu un accent deosebit pe tineri, șomerii de lungă durată și grupurile dezavantajate de pe piața muncii, precum și persoanele inactive.

Obiectivul este sprijinirea a 720 de întreprinderi sociale și crearea a cel puțin 3.064 de noi locuri de muncă.

Scopul acestui apel de proiecte constă în stimularea investițiilor în dezvoltarea antreprenoriatului social, cu accent pe domeniile cu valoare adăugată ridicată, având ca obiective:

  • dezvoltarea de scheme de sprijin și garanții pentru persoanele din mediul urban care doresc să devină antreprenori în domeniul economiei sociale;
  • stimularea economiei sociale și antreprenoriatului social care să asigure locuri de muncă pentru persoane vulnerabile și nu numai, potrivit antena3.ro.