Operațiunile de salvare din România, efectuate „din zbor”. Echipamente noi pentru salvamontiști
- Mădălina Sfrijan
- 21 mai 2024, 08:24
Salvatorii din România ar putea folosi „rucsacuri zburătoare” în timpul intervențiilor. Noile sisteme pot fi de folos în cazul în care victimele se află în locuri greu accesibile. Un astfel de echipament a fost probat recent de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).
Echipamente de ultimă generație pentru salvatorii din România
Noile echipamente de ultimă generație le permit salvatorilor să ajungă rapid în locurile greu accesibile. Un exercițiu cu acest sistem a fost efectuat în județul Alba, la Rimetea.
Cei de la DSU au simulat salvarea unei persoane care s-a accidentat pe munte. Pe cale terestră, accesul spre victimă s-ar fi făcut într-o oră şi jumătate. Cu ajutorul acestor noi echipamente, salvatorii au ajuns la persoana accidentată în doar două minute.
Intervenție rapidă
„Astăzi, în judeţul Alba, la Rimetea, am desfăşurat un exerciţiu cu un 'rucsac zburător', aşa cum i se spune în termeni populari - este vorba de un echipament dezvoltat de compania Gravity Industries", potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).
Cu ajutorul sistemului dezvoltat de Gravity Industries, salvatorii au parcurs distanța rapid. În timpul simulării, aceștia au ajuns la victimă în două minute.
„Am intervenit în sistem integrat, cu echipe de la ISU, Jandarmerie, Poliţie, structurile de Salvamont, DSU. De la momentul primirii solicitării, echipamentul şi pilotul, salvatorul, practic, a ajuns la victimă în doar două minute de la momentul în care el a coborât din maşină. Din discuţiile pe care le-am avut cu colegii salvamontişti (din Alba - n.red.), acest drum ar fi fost parcurs de către aceştia cu întreg echipamentul necesar în aproximativ o oră şi jumătate, până ar fi ajuns pe piscul muntelui.”, arată sursa.
DSU ar putea fi dotat cu astfel de echipamente
După faza de testare, Direcția pentru Situații de Urgență va întocmi un raport privind eficiența acestui sistem. După acest pas urmează obținerea finanțării pentru achiziționarea echipamentelor.
„La momentul acesta am testat echipamentul, să vedem dacă se pretează intervenţiilor în astfel de situaţii. Urmează să se întocmească un raport în următoarele zile, să-l prezentăm, după care, dacă acesta se pretează, încercăm să găsim soluţii de finanţare pentru a achiziţiona astfel de sisteme. (...) Din ceea ce am discutat cu colegii mei, într-adevăr ar fi de un real folos structurilor de intervenţie în situaţii de urgenţă.”, potrivit aceleiași surse.