Echipamentul care va ajunge în toate casele românilor. Se montează gratuit

Echipamentul care va ajunge în toate casele românilor. Se montează gratuit Ce n-are voie să facă asociația de proprietari. Drepturi și obligații; Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

DSU implementează un program prin care urmărește creșterea nivelului de protecție împotriva incendiilor în gospodăriile românilor, Măsurile vizează, în prima fază, casele vechi sau care sunt locuite de bătrâni, copii ori persoane cu dizabilități.

DSU, Departamentul pentru Situații de Urgență, va implementa o inițiativă menită să contribuie la îmbunătățirea siguranței în caz de incendiu. Măsura va fi implementată în mai multe locuințe din țară, în prima fază.

Proiect inițiat de DSU pentru români

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat că intenționează să instaleze 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon în casele românilor. Programul va fi derulat prin intermediul DSU, în următoarele luni. Sunt vizate județele Alba, Braşov, Caraş Severin, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vrancea.

Echipamentele vor fi asigurate de furnizorii de gaze naturale E.ON şi Delgaz Grid. Acestea vor fi repartizate de autoritățile locale și reprezentanții DSU în mai multe localități selectate. Cetățenii interesați pot solicita astfel de echipamente care se vor monta gratuit. Vor avea prioritate casele vechi sau

Ne puteți urmări și pe Google News

Ulterior, prin puterea exemplului, reprezentanții DSU cred că vor fi și alți români care vor achiziționa astfel de echipamente. Mai ales că acestea nu sunt scumpe, dar pot ajuta la detectarea și alarmarea în cazul unor incendii.

Catalin Predoiu

Cătălin Predoiu Sursă foto; Facebook

Cătălin Predoiu crede că vor fi salvate vieți

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a comentat inițiativa DSU, spunând că este foarte bună. Prin implementarea proiectului, a declarat oficialul vor fi salvate vieți.

„De regulă, când vorbim de intervenţii în situaţii de urgenţă, de exemplu, incendii sau dezastre, dar astăzi ne concentrăm pe incendii, care pot fi la rândul lor cauzate de alte dezastre, inclusiv naturale, ne imaginăm pompierii care intervin cu utilajele lor, cu instalaţiile lor, cu mijloacele lor, dar şi cu eroism şi nu de puţine ori cu sacrificiu pentru protejarea cetăţenilor, pentru salvarea vieţii lor. Este firesc să ne imaginăm astfel de contexte pentru că aşa se întâmplă în realitate”, a declarat Cătălin Predoiu.

Cătălin Predoiu a lăudat inițiativa DSU. Potrivit spuselor sale, cu cât numărul acțiunilor și măsurilor de prevenție va crește, se va reduce numărul de incendii. Iar dacă riscul producerii incendiilor se va reduce, se vor reduce și costurile intervențiilor, pagubele materiale și chiar numărul victimelor.

„Să ne imaginăm o cifră a acţiunilor de prevenţie şi apoi altă cifră a evenimentelor. Cu cât această cifră a acţiunilor de prevenţie creşte, cu atât cifra evenimentelor scade. Dacă cifra evenimentelor scade în mod corespunzător scade şi numărul de intervenţii. Dacă numărul de intervenţii scade, scad şi riscurile, scad costurile, dar în acelaşi cresc şansele cetăţenilor de a fi feriţi de evenimente care le pun viaţa în pericol. Este o corelaţie atât de simplă între acţiunea de prevenţie şi salvarea vieţilor”, a declarat Predoiu.

Detector fum

Sursa foto: Photo 55581924 © Nikkytok | Dreamstime.com

Inițiativa DSU nu este nouă

Această inițiativă de dotare a locuințelor cu detectoare de fum și monoxid de carbon nu este nouă. Aceasta a fost lansată încă de acum aproximativ zece ani, la inițiativa DSU.

La vremea respectivă se propunea un act normativ care să oblige fiecare proprietar de apartament să-și doteze locuința cu astfel de dispozitive.

Măsura nu a avut, însă, succes, detectoarele de fum și monoxid de carbon fiind obligatorii doar pentru locuințele unde sunt montate centrale termice.