Operaţiuni de primăvară în grădină

Operaţiuni de primăvară în grădină

Pentru a avea plante sănătoase, este necesar ca în această perioadă a anului să le acorzi o grijă deosebită.

Avenit primăvara şi copacii din parcuri şi grădini au ţinut parcă să serbeze: şi-au îmbrăcat straiele de primăvară. Evident că primii care au făcut asta sunt, ca de obicei, vrednicii zarzări, urmaţi îndeaproape de corcoduşi. Ei, dar şi în casă plantele se pregătesc de primăvară şi trebuie să vedem cum stai cu florile.

Curăţă frunzele uscate şi tunde plantele. În primul rând trebuie să cureţ i toate frunzele uscate sau arse (care sunt aşa din cauza aerului condiţionat, de la dimineţile sau după-amiezele reci, când a fost deschis geamul). Trebuie să faci această operaţiune mai ales dacă în colecţia ta sunt plante mai sensibile, precum spatifilum, yucca, dracena, cordiline, ctenante.

De asemenea, pentru o bună îngrijire a plantelor, trebuie să începi să le tunzi. Vei îndepărta toţi lăstarii care sunt mai debili, cei care nu cresc bine, care s-au alungit prea mult (din cauza luminii necorespunzătoare) sau care s-au golit de frunze.

Dacă nu ai tuns în toamnă trandafirul chinezesc, o mai poţi face acum, dar cu riscul pierderii primului rând de flori. În schimb, plantelor de beloperone (plante crevete), abutilon (lanterna chinezească) le poţi face, fără niciun fel de probleme, această operaţie. Nu uita să tunzi azaleele şi cameliile imediat după ce le vor trece florile.

Ţine apa cu care uzi la temperatura camerei. Tot în această perioadă a primă verii este momentul să administrezi cantităţi din ce în ce mai mari de apă. Nu vei uda brusc cu apă multă, pentru că plantele, după ce au trecut printr-o perioadă de „semisecetă“, riscă să putrezească dacă primesc dintr-o dată prea multă apă. Atenţie cu administrarea apei şi la cactuşi, care vin după o perioadă de secetă, la fel plantele de aloe, crasula şi alte plante cu frunze cărnoase.

Dacă nu ai adus încă la lumină crinii de apartament, cliviile sau eucomisul şi nu ai început să le uzi, este cazul să te uiţi la ele, pentru că sigur au apărut florile şi trebuie să te grăbeşti.

Ţine apa cu care uzi în vase, la temperatura camerei. Dacă apa este şi multă, şi rece, plantele vor suferi.

Fertilizează-le! Este indicat să începi fertilizarea în doze mici, mai ales că plantele proaspăt ieşite din iarnă sunt ca nişte bolnavi aflaţi în convalescenţă. Administrează soluţii cu concentraţ ii mai mari de azot pentru plantele decorative prin frunze. Plantele decorative prin flori au nevoie de cantităţi mai mari de fosfor şi potasiu. Sunt câteva reguli de care trebuie să ţii cont pentru a avea succes:

> nu aplica îngrăşăminte plantelor bolnave, pentru că ele trebuie mai întâi tratate şi apoi fertilizate;

> plantele tinere au nevoie de cantităţ i mai mici de îngrăşăminte. Udă-le înainte de fertilizare (dacă nu ai optat pentru varianta fertilizării odată cu irigarea). În caz contrar, ele vor „bea“ soluţia fertilizatoare, iar frunzele se vor arde la vârfuri.

Mută-le în ghivece mai mari. Tot acum este momentul să transplantezi plantele care nu-şi „mai încap în piele“. Vor fi foarte încântate de această operaţ ie săbiuţele, peperomia, ferigile. Dacă plantele au flori şi nu sunt în pericol să moară, poţi amâna transplantarea până când se vor „trece“. În această perioadă, vei avea grijă să le uzi la două-trei zile. Tot acum poţi completa cu pământ proaspăt ghivecele mult mai mari. De asemenea, este foarte important să începi să aeriseşti cât mai mult camerele, dar trebuie să ai grijă totuşi la curenţii înşelători care îţi pot lăsa florile fără frunze.

Ne puteți urmări și pe Google News