Operațiunea „Mani belite” face curățenie în clasa politică

Operațiunea „Mani belite” face curățenie în clasa politică

Interceptările din dosarele DNA îi arată pe politicieni disperați de anchetele procurorilor. Demnitarii folosesc un limbaj golănesc și sunt dispuși să facă orice pentru a scăpa de pușcărie: să modifi ce Legea de combatere a corupției sau să dea o amnistie.

Două anchete ale procurorilor DNA care privesc politicieni din mai multe partide ajung până la cel mai înalt nivel. Un al treilea dosar aflat pe rolul DNA, afacerea EADS, ar lovi, potrivit primelor date din anchetă, tot în politicieni de top din mai multe partide.

Asemănările

Arestările spectaculoase din primele două cazuri „Jaful din codrii României” și „Microsoft” sunt asemănătoare cu cele din Italia anilor ’80-’90, celebra oprerațiune „Mani pulite” - „Mâini curate”. Atunci au fost anchetați politicieni, magistrați și afaceriști care păreau de neatins. „Mani pulite” a fost încetinită după intervenția politicului. Motivul invocat: se încerca uzurparea puterii politice în scopul instaurării unei „republici de judecători”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul dosarului Microsoft sunt implicaţi înalţi funcţionari din Guvern, politicieni și afaceriști. Cei mai cunoscuți sunt nouă foști miniștri: de la Educaţie -Ecaterina Andronescu (senator PSD), Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Comunicaţii: Valerian Vreme (deputat), Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Dan Nica (europarlamentar PSD), Finanţe: Mihai Tănăsescu și SGG: Şerban Mihăilescu (senator PSD). Au fost arestate patru persoane: fostul ministru Gabriel Sandu, primarul din Piatra –Neamţ, Gheorghe Ştefan şi afaceriştii Dumitru Nicolae şi Dorin Cocoş. Miza dosarului: șpăgi de zeci de milioane de euro pentru achiziționarea de licențe Microsoft.

Caracatița din codru

În cazul „Jafului din codrii României” sunt implicați magistrați, avocați, deputați -Ioan Adam (PSD), Viorel Hrebenciuc (PSD) -, senatori -Ilie Sârbu (PSD), Dan Şova (PSD) - şi un fost şef de serviciu secret Dumitru Iliescu (SPP). În acest dosar au fost arestaţi Hrebenciuc - fost vicepreședinte al Camerei Deputaților, afacerişti şi magistraţi. Miza dosarului: retrocedarea ilegală a 43.000 de hectare de pădure.

„Ăsta e un articol doborâtor”

Discuția dintre Viorel Hrebenciuc și Dan Șova a avut loc pe 17 octombrie 2014.

Hrebenciuc: Și mai e Legea 78. Boss, Legea 78/2000, că aici aceeași chestie spune. Aia e lege făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat- o ca tâmpiții. Până acum câțiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune așa: influențarea în calitate de șefnu șef...

Șova: De partid.

Hrebenciuc: ...de partid nu știu ce, organizație și altele, nu numai partid, influențarea și luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obținerea de foloase necuvenite

. Șova: Așa l-au băgat și pe Liviu cu referendumul.

Hrebenciuc: Exact. Și atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor: orice telefon care îl dăm - că eu am zis asta în Biroul Permanent și Mediafax a preluat-o anul trecut, înțelegi? Am zis, domne, pe această lege, Dane, orice telefon îl dai, este influențare. Dacă eu sun pentru un primar din colegiul, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru.

Șova: Da, da.

Hrebenciuc: Deci, automat, suntem beliți.

Șova: Toți!

Fostul ministru Gabriel Sandu: „Iar ăla care-i cel mai belea, sunt eu!”

Procurorii redau, în referatul de arestare din dosarul „Microsoft”, o discuţie în care fostul ministru al Comunicaţiilor se plângea de faptul că el se numără printre „vinovații de serviciu” din acest caz și ar fi „ăla care-i cel mai belea”. „E doar că la momentul oportun le-am dat picioare în gură şi n-am vrut să fac ce au zis ei. Iar acum, vor să mă scoată pe mine ţap ispăşitor. Mă jur că nu am nicio vină! Îți dai seama că am avut creierii acasă și am știut... agenți acoperiți, vai de p... mea”, se văita Sandu.

Discuția dintre Gabriel Sandu și o persoană de sex feminin a avut loc pe 1 octombrie 2014.

Sandu: A, nu, nu, nu, ascultă- mă ce-ți spun, că eu sunt realist, înțelegi. Adică, chestia asta că a vorbit cineva cu cineva, ca să forțeze pe altcineva și cineva care nu mă cunoaște a făcut nu știu ce cu altcineva de care a auzit, adică asta e o... un c... înțelegi? Sau c... ăla că eu am refuzat să plătesc și ăla m-a plătit că n-am plătit. Adică, astea- s niște aberații grosolane, înțelegi?

Doamnă: Da, da’ mediatizarea asta nu este ok, îți dai seama că sunt ăștia pe tine cu ochii ca pe butelie de ceva timp, așa, și la un moment dat tot caută, scormonește și găsește un c...

Sandu: Da, da, da, da.

Doamnă: Singura, ți-am zis, singura putere și cea mai mare putere, și nu ține nici de ei și așa, e Doamne-Doamne, care poate schimba lucrurile cum nici ei nu-și pot imagina.

Sandu: Știi ce se-ntâmplă, după părerea mea, au făcut o singură greșeală, au exagerat total, au exagerat și mai e și altă treabă, a-nceput să ne facă doar pe unii vinovații de serviciu. Înțelegi, că dacă observi, sunt eu și... pe Funeriu, dacă are protecție de la PMP, și pe Vreme... au și ei acolo un abuz în serviciu când, în fond, ei au făcut toată porcăria asta, deci de la ei a pornit tot, înțelegi, iar ăla care-i cel mai belea, sunt eu.

Doamnă: Da.