Operaţiunea „Deep fake” la Chişinău. A fost destructurată schema prin care au fost înşelaţi sute de români

Operaţiunea „Deep fake” la Chişinău. A fost destructurată schema prin care au fost înşelaţi sute de româniOperaţiune la Chişinău/Sursa foto: INI

Republica Moldova. Oamenii legii de la Chişinău, în colaborare cu colegii de la Bucureşti, au destructurat o schemă prin care au fost fost înşelaţi sute de români, dar şi cetăţeni din alte ţări europene.

Este vorba de un grup criminal de la Chişinău care a scos de pe cardurile românilor sute de mii de lei.

Operaţiunea „Deep fake” la Chişinău a fost efectuată la solicitarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

„Sunt măsuri în derulare pe care la moment nu putem oferi careva detalii. Sunt petrecute măsuri speciale de investigație”, a comunicat ofiţerul de presă a Inspectratului de Poliţie Chişinău, Natalia Stati.

Operaţiunea ,,Deep fake"

Operaţiunea ,,Deep fake". Sursa foto: reţele de socializare

Operaţiunea „Deep fake”. Zeci de tineri reţinuţi şi peste 70 de percheziţii

Inspectoratul General de Poliție (IGP) a anunţat miercuri seara despre desfășurarea acțiunilor de urmărire penală în cadrul unei operațiuni de amploare, denumită „Deep fake”.

Acţiunile care continuă şi joi sunt desfăşurate de ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a Inspectoratului Naţional de Investigaţie (INI), în comun cu procurorii de la Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) și omologii din Romania.

Pe reţelele de socializare au apărut imagini cu zeci de tineri, reţinuţi de mascaţi.

Schema de înşelare a românilor, destructurată la Chişinău

Schema, destructurată la Chişinău. Zeci de persoane reţinute/ Sursa foto: reţele de socializare

Autorităţile de la Chişinău nu au oferit detalii. Au comunicat doar că au fost efectuate peste 70 de perecheziţii şi au fost reţinute mai multe persoane.

Sursele EvZ l-a Chişinău au comunicat că operaţiunea se desfăşoară la solicitarea DIICOT şi că a fost formată în acest scop o comisie rogatorie. Totodată, la Chişinău au venit trei procurori DIICOT, care participă la măsurile speciale de investigţie.

Operaţiunea „Deep fake” este supravegheată de Europol.

În ce constă schema destrucrurată de operaţiunea „Deep fake”

Sursele EvZ la Chişinău au comunicat schema consta în vinderea unor produse sau servicii online, care era achitate cu cardul. Chiar dacă achita, plătitorul nu primea bunul.

Gruparea a organizat la Chişinău mai multe call center, în care erau angajaţi operatori tineri. Aceştia aveau misiunea de a convinge la telefon potenţialele victime. Majoritatea celor reţinuţi de poliţie sunt operatori call center.

Ţinta escrocilor erau locuitorii din România. Se presupune că printre organizatori sunt şi cetăţeni români.

Republica Moldova, bântuită de escroci

În ultima perioadă, în Republica Moldova au fost implementate mai multe scheme de escrocherie care au lăsat fără economii sute de victime.

Ce mai răspândită este schema „Ruda din accident”. Ţinta escrocilor sunt persoanele în etate. Cineva comunică la telefon potenţialei victime că o persoană apropiată lor a comis un accident de maşină, soldat cu un deces. Şi ca să nu fie arestată trebuie să achite o sumă de bani.

Într-o singură zi, în plasa escrocilor au nimerit 41 de persoane.

Chiar dacă poliţia a destructurat mai multe grupări care foloseau schema respectivă, aceasta a fost preluată de alte grupări.

O altă schemă constă în atragerea „investitorilor”. Potenţialelor victime li se propune să investească la bursă, în achiziţii de aur sau petrol. Iar banii să-i transfere pe un anumit cont.

Pentru a atrage mai uşor victimele, escrocii publică un anunţ pe Facebook, în care scriu că renumita companie Meta oferă posibilităţi de câştig.