Operațiune militară în Mediterană, pentru capturarea traficanților

Operațiune militară în Mediterană, pentru capturarea traficanților

Navele europene de război care patrulează în apele internaționale din Marea Mediterană, pentru a aresta traficanții de imigranți, supranumiți „mafia mărilor”, au mai multe drepturi începând de ieri

În „Operațiunea Sophia”, ofițerii de pe vasele de luptă vor putea urca la bordul celor suspecte că fac trafic de persoane, vor putea să le percheziționeze, să le sechestreze și să le deturneze de la ruta lor. Vor fi sprijiniți de elicoptere și drone. Operațiunea a primit numele Sophia de la un bebeluș născut de o mamă din Somalia, la bordul unei fregate germane, în luna august.

Patrulare în Mediterană

Șefa politicii externe a UE, Federica Mogherini, a anunțat, luna trecută, că EUnavfor Med, operațiunea lansată pentru a anihila rețelele de traficanți care aduc imigranți, pe mare, în Europa, va intra în faza a doua. Prima fază - compilarea și analizarea informațiilor despre rețele - s-a desfășurat din luna iunie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șase nave de război sunt deja în apele internaționale, în largul coastelor Libiei: un portavion italian, o fregată franceză și una britanică, o navă spaniolă și două nave germane. Cel puțin trei alte vase din Belgia, Marea Britanie și Slovenia vor sosi la sfârșitul lunii octombrie. Forța internațională include alte patru avioane și 1.318 militari, scrie The Telegraph.

Mandat restrâns

Deocamdată, navele nu pot să urmărească infractorii în apele libiene. Pentru a putea intra acolo au nevoie de aprobarea autorităților de la Tripoli și a Consiliului de Securitate al ONU. În ultimele săptămâni, EUnavfor Med a identificat 20 de nave „ de escortă”, libiene și egiptene, utilizate de traficanți.

Zona din nord-vestul coastei libiene, de la granița tunisiană până la orașul Sirte, va fi blocată, cu excepția unei zone din fața capitalei Tripoli, lăsată deschisă pentru a preveni o blocadă maritimă totală.

Navele se vor apropia cât de mult se poate, în special noaptea, pentru a strânge informații, a supraveghea zona și a asculta frecvențele radio folosite de traficanți. Ceea ce le lipsește europenilor sunt persoane care să se infiltreze în rețelele respective și să ajute la distrugerea lor, spun oficialii.