Diagnosticul: nodul la nivelul lobului drept. Interventia chirurgicala, pregatita de un grup de medici specialisti romani, este programata in jurul orei 09:30 si va dura, potrivit estimarilor, aproximativ o ora.
Pana la aparitia in presa a unor indicii legate de posibila operatie, intregul staff al presedintelui a tinut strict secreta aceasta chestiune. Nu a fost facut public nici numele medicilor care vor efectua interventia chirurgicala.
Presedintia a precizat doar ca, in baza unei hotarari a CSAT din decembrie 2006, a fost formata o comisie medicala de specialitate, alcatuita din medici din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila”, Institutului National de Endocrinologie „C.I. Parhon” si Spitalului Clinic „Sf. Ioan”.
Cat va sta la spital, Basescu va ramane in contact cu toata echipa de la Cotroceni, avand salonul transformat in birou inca dinaintea internarii sale. De altfel, presedintele nu intentioneaza sa-si mai delege niciun moment atributiile lui Nicolae Vacaroiu, interimarul sau in perioada suspendarii, chiar daca va fi anesteziat total timp de o ora.
Diagnostic pus in iunie
Problemele lui Basescu cu glanda tiroida au fost depistate, potrivit purtatorului sau de cuvant, Valeriu Turcan, in luna iunie, in timpul controlului anual obligatoriu la Spitalul Militar Central. In urma unor analize mai detaliate, medicii s-au oprit la diagnosticul „gusa polinodulara, nodul autonom la nivelul lobului tiroidian drept, fara manifestari clinice de tireotoxicoza”.
Intrucat „investigatiile au confirmat ca nu este vorba despre o situatie grava, care sa necesite o interventie chirurgicala de urgenta”, precizeaza Valeriu Turcan, „interventia a fost planificata pentru o data ulterioara, timp in care presedintele a urmat o pregatire preoperatorie cu medicamente”.
Salon-birou, ca la Cotroceni
Nici seful statului nu a fost mai deschis fata de presa. Intrebat ieri de ziaristi in timp ce astepta, la Palatul Cotroceni, sa-l intampine pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cand se va opera, Basescu a raspuns ironic: „Acum. Il las pe presedintele Barroso si... ha, ha... ma duc sa ma operez”.
Cat va ramane internat, Basescu se va putea simti insa la spital ca si la Cotroceni. In rezerva special amenajata si supravegheata permanent de SPP, presedintele are instalat, potrivit surselor nostre, un adevarat cartier general. Poate vorbi la telefonul operativ, poate primi e-mailuri si analize media pe laptop, are la dispozitie televizor, fax si un serviciu de curierat rapid pentru documente.
In SUA, oricine poate citi fisa medicala a lui Bush pe internet
Daca la Bucuresti starea de sanatate a sefului statului a fost o chestiune tinuta initial la secret de reprezentantii Administratiei Prezidentiale, informatiile fiind furnizate doar la presiunea presei, in Statele Unite fisa medicala a lui George Bush este publicata pe site-ul Casei Albe.
In fiecare an, Bush face un set complet de analize, momentul fiind anuntat dinainte, dupa care, la primirea rezultatelor, acestea sunt comunicate opiniei publice.
De asemenea, numele tuturor medicilor din comisia care realizeaza investigatiile sunt facute publice. Astfel, cine acceseaza site-ul Casei Albe poate afla, potrivit ultimului buletin de analize, ca George Bush este intr-o forma fizica foarte buna, ce tensiune, temperatura si nivel al grasimilor in organism are, si chiar si faptul ca ia vitamine zilnic.
> Operatii: apendicita (1956) si menisc (2007) > Usor astigmatism hipertropic, corectat in totalitate. Foloseste ochelari doar pentru citit > Reflux gastroesofagian semnalat in 2005, fara repetare
> Rinita alergica, asimptomatica, ce este prevenita prin folosirea unui spray cu corticosteroid > Polipii la colon au fost indepartati in luna iulie, fiind recomandata colonoscopia o data la 3 ani > Presedintele SUA ia zilnic multivitamine, fara a-i fi insa prescrise in mod obisnuit alte medicamente
> Fumeaza ocazional > Nu bea alcool > Face exercitii de sase ori pe saptamana
"Nu mai e balbaiala!"
Operatie pregatita trei luni
Presedintele Basescu a ajuns la spital in jurul orei 18.30. A declarat ziaristilor adunati in fata spitalului ca se simte bine, nu are emotii si ca are incredere in echipa care il va opera. „Operatia a fost pregatita din iunie si pana acum. Nu este balbaiala de anul trecut, de la Spitalul „Elias”, cand nu se stia nici cine ma opereaza”, a spus presedintele.
Anul trecut, la Viena, seful statului a fost operat de hernie de disc, fiind la doi pasi de paralizia membrelor inferioare. Din echipa de medici ar putea face parte chirurgii Crinel Vartolomei si Mircea Ghemigian de la Institutul „Parhon”. Cei doi medici sunt specializati in patologia tiroidiana.
In 2003
Si Nastase s-a operat Fostul premier Adrian Nastase s-a operat la tiroida in 2003, in Germania. Plecarea in strainatate a fost sustinuta de ministrul sanatatii la acel moment, Mircea Beuran, dar criticata de alti medici.
Un comunicat oficial al purtatorului de cuvant al guvernului de atunci informa ca „premierul Nastase a suportat marti (22 iulie 2003 - n.r.), in Germania, o interventie chirurgicala determinata de o infectie a glandei tiroide, care a decurs fara probleme”.
Nastase nu a acceptat punctia biopsica pentru a se stabili cu precizie natura tumorii, din cauza lipsei unui protocol de operare in cazul in care s-ar fi dovedit ca este vorba despre o tumoare maligna. Nastase a stat cateva zile la Predeal pentru a se recupera. (Alexandra-Livia Dordea)
Cauzele nodulilor tiroidieni
Boala presedintelui, favorizata de programul incarcat si de stres
Afectiunea de care sufera presedintele Traian Basescu, noduli tiroidieni (in termeni medicali, gusa polinodulara), apare dupa varsta de 50 de ani. Boala poate fi depistata prin palpare, printr-un examen ecografic, tomografic, dar si prin intermediul unor teste hormonale specifice (TSH).
Stresul, alimentatia bogata in E-uri, un program zilnic dezorganizat pot duce la aparitia unor astfel de malformatii ale glandei tiroide. Cele mai multe probleme au insa o cauza genetica.
Cei mai multi noduli nu sunt cancerosi
Medici endocrinologi renumiti spun ca interventia de extirpare a nodulilor tiroidieni este destul de simpla. Operatia dureaza intre 40 de minute si o ora, atunci cand nodulii sunt necancerosi, si aproximativ doua ore cand este vorba despre formatiuni maligne.
„Se face o incizie la baza gatului, se indeparteaza pielea din jurul tiroidei, se taie muschii pana se ajunge la glanda tiroida si este extirpat lobul care contine noduli tiroidieni. Acestia pot fi de marimea unor boabe de piper, dar si de marimea unui pepene”, explica Bogdan Stanescu, medic primar chirurg la Institutul „Parhon” din Bucuresti.
Nodulii extirpati de chirurgi sunt analizati printr-o biopsie, examen care poate confirma prezenta ori absenta unor celule maligne. „Pacientul ramane in acest timp „deschis”, pe masa de operatie. Daca natura nodulilor este canceroasa, se scot si lobul opus, dar si ganglionii din jurul glandei tiroide, astfel incat sa nu existe riscul de recidiva”, adauga medicul Bogdan Stanescu. De cele mai multe ori, nodulii extirpati nu sunt cancerosi.
Pacientii fara glanda tiroida pot duce o viata normala, deoarece hormonii produsi in mod natural de organism pot fi substituiti sintetic. „Tratamentul consta in administrarea de pastile care suplinesc lipsa hormonilor”, explica profesorul Constantin Dumitrache, medic primar endocrinologie la Institutul „Parhon” din Bucuresti.
Recuperarea dupa operatie este rapida, presedintele putand sa-si reia activitatea chiar de luni. (Mihaela Naftanaila, Ionela Croitorescu)