Opera sculptorului Romul Ladea prezentată într-o expoziție inedită în casa fostului ucenic
- Georgeta Petrovici
- 13 septembrie 2018, 12:05
Opera lui Romul Ladea, unul dintre cei mai importanți sculptori ai României va fi readusă în memoria celor care l-au admirat. O expoziție a Maestrului în casa Învățăcelului, asta pregătește Galeria Triade în acest final de săptămână.
„Aproape de bancul de lucru al lui Peter Jecza, ce veghează din colțul galeriei, sosește Maestrul: preț de câteva zile vor sta alături… Iară… Ca-n vremurile de demult, pe când Peter ucenicea pe lângă arta sculptorului celui mare. Romul Ladea i-a fost dascăl. A învățat de la el rigoarea construcției, suveranitatea artistului, sub mâna căruia materia devine formă, Artă… Se va oficia, tăcut, un ritual: timpii vor renaște, o vreme de cândva se va apropia, tăcută… Oameni ce-au fost vor clipi din fotografie, chemați de Romul Ladea. O lume mai cuprinzătoare va prinde chip”, invită Sorina Jecza, amfitrioana locului.
Evenimentul are loc sâmbătă, 15 septembrie, de la ora 18,00 la Casa Triade, pe Calea Martirilor, din Timișoara. Expoziția este realizată de Muzeul Național al Banatului și Fundația Interart Triade, curatoriată de Marius Cornea, fiind prilejuită de lansarea unei ample monografii despre Romulus Ladea semnată de a Adriana Botez-Crainic. Expoziția cuprinde, alături de sculpturile artistului, alte lucrări de pictură și grafică semnate de Alexandru Popp, Catul Bogdan, Aurel Ciupe și Lucia Piso Ladea, dar și fotografii din perioada interbelică.
Piesele expuse provin din colecții private și din arhiva Virgil Birou, donată Muzeului Național al Banatului. Expoziția va rămâne deschisă până în 23 septembrie.
Romulus Ladea s-a născut în Banatul românesc, într-o familie de țărani puternic legați de arta, cultura și obiceiurile locale.
După studii secundare la Oravița, și Timișoara, în 1922 s-a înscris la Școala de arte frumoase din București, unde l-a avut profesor pe Dimitrie Paciurea. Atelierele și muzeele pariziene au reprezentat mediul și etapa următoare a formării lui. În 1924 s-a înscris la Academia Julien și a ajuns să lucreze, un timp, în atelierul lui Constantin Brâncuși.
Concomitent, și-a completat cunoștințele prin intermediul marilor muzee, asiduu frecventate. A avut popasuri de studii la Budapesta, Viena, München, Berlin, Dresda, fapt care i-au deschis noi orizonturi de cultură și de înțelegere artistică. Astfel că, întârs în România, a fost numit în 1927 profesor la Școala de arte frumoase din Cluj, contribuind în mod activ la formarea altor sculptori. Șase ani mai târziu, împreună cu Școala de arte frumoase, se mută la Timișoara, unde în 1940 înființează și conduce Școala de arte decorative. La înființarea Institutului Andreescu, este numit profesor la catedra de sculptură, activitate întreruptă în prioada 1951-1962.