OPEC, somată să deschidă robinetele

OPEC, somată să deschidă robinetele

Cei mai mari exportatori de petrol s-au întâlnit ieri în Arabia Saudită.

Forumul pe petrol desfăşurat ieri în Arabia Saudită la invitaţia regelui Abdullah s-a finalizat ca un dialog al surzilor, relatează Reuters. Obiectivul declarat al ţărilor consumatoare, acela de a obţine deschiderea robinetelor din partea membrilor OPEC (Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol), s-a lovit de refuzul petroliştilor. Chiar înainte de deschiderea reuniunii, preşedintele OPEC, Chakib Khelil, a declarat că cererea statelor consumatoare - în special a Franţei şi a Marii Britanii - exercitată asupra organizaţiei pentru majorarea ofertei de petrol este „ilogică şi iraţională“.

Presa a susţinut că Arabia Saudită şi-a majorat producţia de ţiţei, dar Khelil a precizat că „impactul asupra pieţei este nul, preţul barilului de petrol este mereu la 136 de dolari“, susţinând astfel că nu oferta este problema. Oficialul a incriminat în schimb speculaţiile din jurul preţului petrolului, tensiunile geopolitice, capacitatea insuficientă de rafinare şi introducerea bioetanolului. Iranul supraveghează producţia

Khelil a subliniat paradoxul potrivit căruia Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol din lume şi singurul stat din OPEC ce dispune încă de capacităţi neutilizate, tocmai a anunţat două creşteri succesive ale producţiei la un interval de mai puţin de o lună de zile, la circa 500.000 de barili pe zi (echivalentul a 0,5% din consumul mondial), pe care piaţa le-a ignorat. Această poziţie a fost susţinută şi de oficialii iranieni, care au atras atenţia Arabiei Saudite asupra „erorii“ de a mai majora producţia, fără acordul celoralte state membre OPEC. Din organizaţia creată la mijlocul anilor ’60 pentru a garanta stabilizarea preţului petrolului, dar care este privită de specialişti ca fiind mai degrabă un cartel, fac parte Algeria, Angola, Indonezia, Iran, Irak, Kuweit, Libia, Nigeria, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Venezuela.

Producţia OPEC reprezintă 40% din producţia mondială totală de ţiţei, în timp ce cei mai mari producători de petrol din afara grupului sunt Statele Unite, Norvegia şi Rusia. EFECT   Mai mulţi bani pentru arabi

Veniturile din vânzarea de petrol a şase monarhii arabe din Golful Persic ar putea creşte cu aproape 75% în 2008 faţă de anul trecut, potrivit unui studiu publicat de analiştii companiei Al-Shall din Kuweit, relatează AFP. Veniturile petroliere ale ţărilor membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman şi Qatar), care au ajuns la 364 de miliarde de dolari anul trecut, ar putea urca până la 636 de miliarde de dolari în 2008.

Ne puteți urmări și pe Google News