OPEC+ îndeamnă țările membre să respingă inițiativele anti-combustibili fosili la Conferința Climatică COP28.
Membrii OPEC+ cooperează pentru a-și promova interesele comune în ceea ce privește producția și vânzarea petrolului pe plan mondial.
OPEC+ își unește forțele împotriva inițiativelor anti-comestibili fosili la COP28
Într-o corespondență adresată celor 13 membri, secretarul general al OPEC, Haitham Al Ghais, a indicat că membrii organizației ar trebui să se opună acordurilor care, în loc să vizeze emisiile, se concentrează pe restricționarea cărbunelui, petrolului și gazelor.
„Se pare că presiunea inoportună și disproporționată împotriva combustibililor fosili ar putea atinge un punct critic cu consecințe ireversibile.
Îi îndemn cu respect pe toate țările membre ale OPEC+ și pe țările non-OPEC participante la CoC și pe delegațiile lor distinse în negocierile COP 28 să respingă în mod proactiv orice text sau formulă care vizează energia, adică combustibilii fosili, în loc de emisii”, se arată în scrisoare.
Antonio Gutteres a îndemnat la oprirea utilizării de combustibili fosili
Scrisoarea OPEC+ a fost făcută publică în timpul negocierilor dintre cele 197 de țări privind un acord final în cadrul summitului climatic, cu termen-limită până marți, când este planificată încheierea conferinței.
Discuțiile de la COP28 au avut ca temă principală combustibilii fosili - petrolul, cărbunele și gazele naturale, iar Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a solicitat în mod expres încetarea utilizării acestora.
Un număr de cel puțin 80 de țări au cerut un acord la COP28 care să impună, la un moment dat, renunțarea la utilizarea combustibililor fosili.
Totul în contextul în care oamenii de știință fac apel la acțiuni ambițioase pentru a preveni cele mai grave consecințe ale schimbărilor climatice, potrivit voanews.com.
Rusia și Arabia Saudită solicită restricționarea producției de petrol în cadrul OPEC+
Arabia Saudită și Rusia, principalii doi exportatori mondiali de petrol, au solicitat joi tuturor statelor membre OPEC+ să adere la un acord privind scăderea producției în beneficiul economiei globale.
Această solicitare survine la scurt timp după o întâlnire a producătorilor din acest club.
OPEC+, Rusia și alți aliați au stabilit săptămâna trecută noi măsuri de reducere voluntară a producției, însumând aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi (bpd). Această decizie a fost condusă de Arabia Saudită și Rusia, care și-au reînnoit reducerea voluntară de 1,3 milioane de bpd.