Evenimentul Zilei > Actualitate > ONG: firmele mici nu au şanse pe piaţa energiei regenerabile din România
ONG: firmele mici nu au şanse pe piaţa energiei regenerabile din România

ONG: firmele mici nu au şanse pe piaţa energiei regenerabile din România

În România se fac paşi mici pentru implementarea legislaţiei europene în domeniul surselor de energie regenerabilă, dar autorităţile centrale încă nu conştientizează faptul că o piaţă nereglementată nu poate rezolva problemele.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de către Asociaţia TERRA Mileniul III şi prezentat miercuri.
„Autorităţile centrale par a nu conştientiza faptul că suntem o ţară mare în Uniunea Europeană şi nu înţeleg faptul că scadenţa va sosi, iar o piaţă nereglementată nu poate rezolva toate problemele (ca dovadă abundenţa de turbine eoliene în zona Dobrogea care a condus la deschiderea unor proceduri de infringement), se arată în comunicatul de presă al organizaţiei.
„România este un teritoriu interesant pentru energiile regenerabile. Esenţial este că noi avem nevoie de investiţii în economia verde. Acest lucru este o decizie strategică la nivelul Uniunii Europene. Din păcate, în România poţi să ai planuri bine puse la punct, dar lucrurile se pot poticni la nivelul unui directoraş. Cel mai păgubos este să nu dai un răspuns clar investitorilor”, a subliniat ieri ministrul Mediului.
Monopolul companiilor mari
În sectorul regenerabil guvernul încurajează atât monopolul natural cât şi monopolul unor firme mari ale căror nume sunt deja bine stabilite pe piaţa de energie din România, fără să dea şanse firmelor mai mici sa devină actori pe aceasta piaţă, susţin reprezentanţii asociaţiei TERRA Mileniul III.
Pe lângă asta, autorităţile române găsesc în reglementările europene scuza cea mai avantajoasă pentru a complica un sistem în care birocraţia atinge deja un nivel extrem de înalt, mediul economic având opinii divergente în legatură cu modificarea acestor mecanisme.
„Ori de câte ori identificăm disfuncţionalităţi în legătură cu sectorul energiilor regenerabile, autorităţile centrale române pun totul în seama cerinţelor dure ale Comisiei Europene. Aşa s-a întamplat şi în cazul Planului Naţional de Acţiune în domeniul Energiilor Regenerabile (PNAER), când Ministerul Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri a împiedicat orice fel de implicare a actorilor interesaţi de elaborarea şi consultarea asupra PNAER document ce ar trebui să traseze traiectoria sectorului până în 2020”, a declarat preşedintele TERRA Mileniul III, Lavinia Andrei. 
Autorităţi ezitante
Semnalul oferit de către autorităţile centrale mediului privat interesat de domeniul utilizării surselor regenerabile de energie este de ezitare în adoptarea unor decizii şi de lipsă de seriozitate, adoptând de cele mai multe ori „pozitia struţului” atunci când le sunt cerute explicaţii în mod public, în condiţiile în care la mai mult de doi ani de la termenul de intrare în vigoare a legii ce reglementează promovarea energiilor regenerabile (220/2008) pe de o parte aceştia din urmă sunt informaţi că se aşteaptă aprobarea CE pentru aplicarea prevederilor acesteia, şi pe de altă parte, autorităţile solicită formal CE un punct de vedere asupra problematicii menţionate, se mai arată în comunicat.
Recent, Banca Europeană de Investiţii a subliniat că proiectele de producţie a energiei din surse regenerabile din România prezintă multe riscuri în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legate de impactul asupra mediului sau din cauza exproprierilor ori avizelor.
Potrivit statisticilor, România are cel mai mare potenţial de energie eoliană din Europa de sud-est. Un studiu realizat de Erste Bank poziţionează ţara noastră şi în special zonele Dobrogea, Constanţa şi Tulcea, pe locul doi la nivel european în ceea ce priveşte locaţia ideală pentru construcţia unui parc eolian. În prezent, România dispune de 14 MW capacitate de energie eoliană instalată.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.