OMV Petrom nu va plăti taxa de solidaritate în 2023. Răspunsul dat de Comsia Europeană pentru România

OMV Petrom, profit în scădere după recordul din 2022 / Sursă foto: omv.ro

Comisia Europeană a dat un răspuns României în legătură cu suprataxarea companiilor din domeniul energetic. Transpunerea în legislația românească a directivei europene va fi în avantajul grupului austriac OMV Petrom.

Guvernul României a primit răspunsul din partea Comisiei Europene în legătură cu clarificarea modului în care va fi aplicată taxa de solidaritate de 60% impusă pe profitul companiilor petroliere. Din explicațiile date de CE rezultă faptul că grupul austriac OMV Petrom nu este obligat să achite către statul român această taxă. ANAF va face verificări în ceea ce privește compania și vor mai fi purtate discuții cu instituția europeană în ceea ce privește cu activitățile comericiale pe care OMV Petrom le desfășoară în România. Compania austriacă urma să fie cea mai afectată de taxa de solidaritate.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a spus că răspunsul instituției se referă la trei lucruri. În primul rând, CE a transmis că pragul de 75% din cifra de afaceri din ariile supuse taxării nu poate fi redus. Este vorba de extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului. Social-democratul a subliniat că România a aplicat corect regulamentul din acest punct de vedere. Oprea a mai adăugat că acest praf a fost stabilit de miniștrii de Energie din Uniunea Europeană.

„Al doilea răspuns al Comisiei spune că cele cinci coduri CAEN din regulamentul european sunt aplicate corect în ordonanța de urgență și mai este o întrebare care spunea dacă produsele rezultate din rafinare, motorina, benzina, dacă sunt incluse în aceste coduri. Aici, răspunde Comisia Europeană că au nevoie de mai multe detalii pentru a înțelege mai bine modelul de business”, a declarat Radu Oprea.

OMV Petrom scapă de plata taxei de solidaritate

OMV Petrom este cel mai mare producător de țiței și gaze din România. Grupul austriac și-a anunțat, la sfârșitul anului trecut, toți investitorii că nu va plăti taxa de solidaritate în 2023. Compania a explicat că nu intră în sfera de aplicare a legii în acest an. Motivul invocat de OMV Petrom este că cifra de afaceri obținută din importurile de țiței și din producția de energie electrică de la Brazi nu se încadrează în pragul de 75%.

Ordonanța de Urgență adoptată la sfârșitul anului trecut prevede ca toate societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile să plătească o taxă de solidaritate de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021. Condiția este însă ca 75% din cifra de afaceri să fie obținută din extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului, informează Digi24.