„Taxa pe soare”. Ministrul Energiei, luat la întrebări de PSD: „Popescule, ești dator cu multe răspunsuri, dar pe acesta trebuie să-l dai foarte repede”

„Taxa pe soare”. Ministrul Energiei, luat la întrebări de PSD: „Popescule, ești dator cu multe răspunsuri, dar pe acesta trebuie să-l dai foarte repede” Sursa foto: sursa foto: Freepik.com

O nouă taxă introdusă, la propunerea ministrului Energiei, Virgil Popescu, care-i vizează pe românii care-și montează panouri fotovoltaice provoacă un adevărat cutremur pe scena politică. După ce opoziția a semnalat faptul că măsura – numită „taxă pe soare” – va bloca investițiile în sisteme de energie verde și PSD a luat atitudine. Social-democrații îl întreabă pe Virgil Popescu de ce pune frână dezvoltării sistemului energetic regenerabil. În replică, ministrul Energiei acuză „o ticăloșie USR”.

PSD cere socoteală ministrului Energiei, Virgil Popescu, pentru noua „taxă pe soare”, impusă românilor care și-au montat panouri fotovoltaice. Purtătorul de cuvânt al PSD, Ștefan Radu Oprea, i-a cerut explicații lui Virgil Popescu cu privire la această nouă taxă care va avea consecințe grave asupra celor care investesc în energie regenerabilă.

Ordonanța la care se face referire a trecut neobservată deoarece a fost promovată pe repede înainte și adoptată înainte de minivacanța de 1 decembrie. Guvernul a decis, în vreme ce toți românii stăteau cu gândul la zilele libere, să-i oblige pe cei care-și achiziționează și montează panouri fotovoltaice să plătească o nouă taxă. Potrivit spuselor sale, introducerea acestei taxe, la solicitarea UE, nu era obligatorie, iar măsura inițiată de Virgil Popescu nu face decât să pună frână dezvoltării investițiilor în energie regenerabilă.

„O întrebare pentru Ministrul Energiei, Virgil Popescu. De ce? De ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor, deși în textul directivei există sintagma «Statele membre pot să taxeze...»? De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare?”, a scris social-democratul pe pagina sa de Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

Radu Oprea i-a cerut explicații lui Virgil Popescu, despre care lasă să se înțeleagă că ar fi lipsit de competență, introducând taxe și măsuri care pun în pericol siguranța energetică a României.

„Popescule, ești dator cu multe răspunsuri, dar pe acesta trebuie să-l dai foarte repede pentru că în 2027 se inchide reactorul 1 de la Cernavodă și nu ai ce să pui în locul celor 700 MW. Energiile regenerabile sunt soluția dacă le încurajezi să se dezvolte, dar nu prin taxare, ci prin simplificare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al PSD.

Sursa: Facebook/ Stefan Radu Oprea

 PNL pune frână dezvoltării sistemelor de energie verde

Apariția taxei pe soare a fost sesizată de reprezentanții USR care au acuzat PNL că au promovat-o noaptea, „noaptea ca hoții”. Potrivit USR, în baza noului act normativ inițiat de Virgil Popescu, cetățenii și firmele vor fi obligați să monteze contoare speciale, diferite de cele conectate la rețelele naționale de energie. Astfel, în baza înregistrărilor acestor contori speciali, oamenii vor fi taxați pentru energia produsă și consumată în gospodăria proprie.

USR au acuzat faptul că, odată introdusă această taxă, cei care doresc să-și achiziționeze sisteme de panouri voltaice vor fi descurajați.

„România este un stat european care dorește să treacă pe energie verde cât mai mult posibil. Primim și o grămadă de bani europeni pentru asta, pe care PSD și PNL nu sunt în stare să îi investească. Acum, inventează o nouă taxă, pentru a opri românii să devină prosumatori. De ce? Pentru că monopolul și piața captivă a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu prețul sacrificării producției de energie în plină criză energetică. Guvernul de securiști socialiști atinge noi culmi ale proastei guvernări”, a transmis Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

USR cere oprirea ordonanței

USR a solicitat, într-un comunicat de presă, oprirea de la publicarea în Monitorul Oficial al actului normativ. Reprezentanții partidului spun că prin măsura adoptată Virgil Popescu pune în pericol „țintele de investiții în energie regenerabilă”.

„Cumulând puterea mică a celor mulți, vom putea asigura mai repede independența energetică a țării și vom crește potențialul de export de energie. În ultimii ani, 23.785 de prosumatorii au ridicat instalații cu o putere de peste 213 MW. Este cea mai mare investiție în energie din România din ultimii ani și a fost făcută de mulți cetățeni și companii, din banii lor: peste 200 de milioane de euro (estimare)”, a transmis USR.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Replica neconvingătoare a ministrului Energiei

În replică, după acuzațiile la adresa sa, ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL), confirmă introducerea „taxei pe soare” pentru cei care produc energie verde, dar acuză o „ticăloșie marca USR”. El se apără spunând că nici un consumator casnic nu o va plăti. Pe de altă parte, însă, Virgil Popescu nu neagă faptul că, prin introducerea unei astfel de taxe, cei care vor să investească vor fi descurajați. Singura sa apărare este că Guvernul a transpus în practică o directivă europeană.

Potrivit acestuia, taxa va fi introdusă, de ANRE, în cazul în care România va atinge un grad de 8% din energie produsă prin panouri fotovoltaice. Obiectivul pe care îl urmărește este echilibrarea sistemului energetic național. Or, tocmai de aici reiese că această taxă introdusă de el este de natură să-i descurajeze pe cei ce doresc să investească în energie verde. Mai susține Virgil Popescu faptul că taxa nu se plătește acum și că va fi aplicată acelor consumatori care au o putere instalată de 32 de kW. Adică investitorilor în energie verde, regenerabilă care vor să producă mai mult.

Mai mult, Virgil Popescu recunoaște că directiva europeană se va aplica și va produce consecințe peste trei ani, din 2026.

„USR minte cu bună stiință, e o transpunere obligatorie a unei Directive UE. Oamenii obișnuiți care și-au pus panouri fotovoltaice, micii prosumatori nu au nicio problemă, este o ticăloșie marca USR”, susține Virgil Popescu.