Evenimentul ZileiInternationalOmul lui Putin de la ONU și-a dat demisia: Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea

Omul lui Putin de la ONU și-a dat demisia: Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea

Omul lui Putin de la ONU și-a dat demisia: Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea
Un diplomat rus de rang înalt a demisionat din funcția pe care o ocupa la Națiunile Unite din cauza rușinii pe care a resimțit-o în urma războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Oficialul l-a condamnat pe Vladimir Putin pentru „războiul său agresiv”, acuzându-l totodată că a comis, probabil, cea mai gravă crimă împotriva poporului rus.

Un diplomat de rang înalt de la ONU, reprezentând Rusia, și-a dat demisia, invocând motive legate de războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina pe data de 24 februarie. Este vorba despre Boris Bondarev, consilier al misiunii ruse la biroul ONU de la Geneva, care a transmis că „niciodată nu i-a fost atât de rușine” de țara sa.

Boris Bondarev și-a dat demisia de la ONU

Oficialul rus a criticat Ministerul de Externe de la Moscova, unde a lucrat timp de 20 de ani, pentru creșterea „nivelului de minciună și neprofesionalism”, relatează organizația de monitorizare a drepturilor ONU Watch.

Potrivit informațiilor făcute publice de directorul organizației, Hillel Neuer, diplomatul a susținut că în cei douăzeci de ani de carieră a văzut diferite turnuri ale politicii externe ruse, însă niciodată nu i-a fost atât de rușine de Rusia ca în data de 24 februarie 2022.

„Războiul de afurisenie declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei și, de fapt, împotriva întregii lumi occidentale, nu este doar o crimă împotriva poporului ucrainean, ci și, probabil, cea mai gravă crimă împotriva poporului rus, cu o literă Z îndrăzneață care ne traversează toate speranțele și perspectivele pentru o societate liberă și prosperă în țara noastră”, a mai spus Boris Bondarev, consilier al misiunii ruse la biroul ONU.

Oficialul rus a explicat că cei care au plănuit războiul din Ucraina nu doresc decât să rămână la putere pentru totdeauna, să trăiască în palate pompoase și de prost gust, să navigheze pe iahturi comparabile ca tonaj și cost cu întreaga marină rusă, bucurându-se de putere nelimitată și de impunere totală. Pentru a-și atinge obiectivele, ei sunt dispuși să sacrifice vieți fără număr, a spus Boris Bondarev, în circumstanțele în care mii de ruși și ucraineni au murit deja în război.

Lavrov, de la intelectual la om care amenință cu arme nucleare

Fostul diplomat ONU a spus că activitatea Ministerului de Externe de la Moscova a devenit „pur și simplu catastrofală” în ultimii ani, adăugând:

„În locul informațiilor imparțiale, al analizelor imparțiale și al previziunilor sobre, există clișee propagandistice în spiritul ziarelor sovietice din anii 1930. A fost construit un sistem care se auto-înșală”.

El l-a criticat în mod special pe ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, despre care a spus că a trecut de la „intelectual profesionist și educat” la „o persoană care transmite constant declarații contradictorii și amenință lumea… cu arme nucleare”. Boris Bondarev a adăugat:

„Astăzi, Ministerul Afacerilor Externe nu se ocupă de diplomație. Este vorba despre belicism, minciuni și ură. Acesta servește interesele a câtorva, foarte puțini oameni, contribuind astfel la izolarea și degradarea în continuare a țării mele. Rusia nu mai are aliați și nu este nimeni de vină decât politica sa nesăbuită și prost concepută”.

Oficialul rus a încheiat spunând că nu mai poate continua să lucreze pentru Ministerul de Externe și că „a împărtășit această ignominie sângeroasă, martoră și absolut inutilă”.

Șeful ONU laudă atitudinea oficialului rus

Directorul organizației, Hillel Neuer, a spus că Boris Bondarev a fost un „erou”.

„Facem acum apel la toți ceilalți diplomați ruși de la Națiunile Unite – și din întreaga lume – să urmeze exemplul său moral și să demisioneze”, a spus directorul organizației ONU Watch, Hillel Neuer.


Accesează: