Presa britanică a publicat o fotografie a lui Oleg Smolenkov , bănuit că ar fi furnizat informații americanilor legate de implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din America din anul 2016, de pe vremea când acesta era angajat al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei

Oleg Smolenkov , care este bănuit că ar fi fost agent al CIA  , ar putea fi în pericol , susțin jurnaliștii de la publicația Daily Mail.  Smolenkov a fost extras anul trecut de CIA din Rusia potrivit jurnaliștilor britanici, acesta fiind bănuit că ar fi fotografiat documente secrete de pe biroul președintelui Puțîn și ar fi furnizat americanilor informații despre încercările Rusiei de a interveni în alegerile prezidențiale care au avut loc în SUA în anul 2016.

După ce a ajuns în SUA, Oleg Smolenkov a locuit în afara Washingtonului , într-o casă care ar valora 925.000 de dolari, mai susțin jurnaliștii britanici. Oleg Smolenkov a fost șef de personal al lui Yuri  Ushakov , care a fost ambasadorul Kremlinului în SUA din anul 1999  până la 2008.

Fostul general FSB Aleksandr Mikhailov, 68, a declarat că este „improbabil” că Rusia să încerce să-l asasineze pe fostul șef de personal al lui Yuri Ushakov , văzut ca cel mai  puternic consilier al afacerilor externe al Rusiei.

Ministerul  de Externe rus, prin purtătoarea de cuvânt Maria Zakharova ,  a negat existența unei cârtițe și a susținut că nu a existat nici o interferență a alegerilor din partea Rusiei. Maria Zakharova a mai spus că Rusia a aflat din presă că Smolenkov și familia lui sunt  în Statele Unite ale Americii, aceasta afirmând că Rusia ar fi deschis un dosar penal după dispariția lor.

Oficialii ruși ar fi cerut în mod oficial Statelor Unite ale Americii , prin Interpol, să confirme locul unde ar locui fostul oficial al Kremlinului.

„Desigur, aceste informații trebuie verificat prin intermediul canalelor adecvate“, a spus Zakharova. Între timp, fostul general FSB Aleksandr Mihailov a prezis o soartă înspăimântătoare pentru transfug, scriu ziariștii britanici.

Întrebat într-un interviu despre Smolenkov cum este posibil că acesta să trăiască sub propriul nume în Virginia, el a spus: „Pot exista mai multe motive – în primul rând, agențiile de informații americane nu văd nici un pericol pentru el. În al doilea rând, ei pur și simplu nu mai au nevoie de el. El a spus tot ce a putut, așa că acum soarta lui, în principiu, nu ne deranjează.“

Foto: ©Est2WestNews