Omul apelor

Omul apelor

Un biolog marin australian incearca sa supravietuiasca doua saptamani sub apa.

Un biolog marin australian a inceput miercuri un experiment neobisnuit, incercand sa traiasca sub apa timp de doua saptamani, pentru a testa adaptabilitatea corpului omenesc si capacitatea de a-si asigura cele necesare supravietuirii intr-un mediu care ii este strain, relateaza AFP.

Lloyd Godson, in varsta de 29 de ani, crede ca poate supravietui intr-o cusca de otel inchisa ermetic, crescand alge care sa produca oxigen si sa-i serveasca drept hrana. El isi va mentine forma fizica pedaland pe o bicicleta ergonomica stationara, care va folosi si ca generator de energie electrica.

„Intotdeauna mi-au placut provocarile si nici ca puteam gasi una mai potrivita decat aceasta”, a declarat Godson postului de radio ABC. „Sa construiesti si sa traiesti in locuinta ta submarina - e foarte ca lumea”, a adaugat el.

Godson va petrece 14 zile intr-un container cu volumul de numai noua metri cubi, plasat pe fundul unui lac din apropierea localitatii Albury, situata la granita dintre statele Victoria si New South Wales.

Eliminarea dioxidului de carbon din atmosfera „celulei” si producerea de oxigen din alge constituie elementele cele mai dificile ale experimentului, in timpul caruia Godson va fi supus mai multor teste psihologice si fizice.

„Avem aparatura de monitorizare a nivelului gazelor, precum si surse de aer alternative care sa mentina calitatea aerului la cele mai inalte standarde. Daca nu se intampla asa, voi implementa strategia mea de rezerva”, spune omul de stiinta. Pentru divertisment, el va avea acces la internet si va canta la tobele pe care le-a luat in adapostul sau subacvatic.

Pe tarm, o echipa de voluntari, inclusiv scafandri, va supraveghea in permanenta desfasurarea experimentului. Lloyd Godson nu este prima persoana care face o astfel de tentativa, bioinginerii NASA desfasurand mai multe experimente similare in cursul anilor ‘90.

„Aspectul care diferentiaza acest proiect de alte programe de amenajare a unor habitate sub apa este ca nu are un buget de milioane de dolari si nu utilizeaza metode conventionale”, a explicat Godson. „Exista multe necunoscute, dar asta constituie un factor incitant pentru mine”, a adaugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News