Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se confruntă cu un nou tip de criză. 12 dintre cele 24 de litere ale alfabetului grec, utilizate pentru a denumi diverse variante ale SARS-COV-2, au fost epuizate. Autoritățile instituției dezbat soluții pentru a trece cu brio peste situație.
Directoarea tehnică a departamentului COVID-19 din cadrul programului OMS de supraveghere a bolilor infecţioase din cadrul OMS a informat că OMS urmează să dezbată introducerea unui nou sistem în funcție de care să numească noile mutații ale SARS-COV-2, virusul ce provoacă boala COVID-19. Specialiștii vor să împrumute numele stelelor și ale constelațiilor și să le atribuie tulpinilor coronavirusului.
OMS dezbate dilema zilei. Mutațiile COVID-19 ar putea purta denumirile stelelor și constelațiilor
„Poate că vom rămâne fără litere greceşti, însă examinăm deja o nouă serie de nume. Ne gândim să le numim după constelaţii”, a anunțat epidemiologul Maria Van Kerkhove, directoarea tehnică a părţii covid-19 din cadrul programului OMS de supraveghere a bolilor infecţioase, la mijlocul lunii august, în cadrul unui interviu acordat The Telegraph, epidemiologul Maria Van Kerkhove, directoarea tehnică a departamentului COVID-19 din cadrul programului OMS de supraveghere a bolilor infecţioase.
Epidemiologul a confirmat informația ulterior și pentru Science Magazine, precizând că denumirile vor purta nume de stele și constelații mai puțin cunoscute, însă ușor de pronunțat.
„Suntem pe cale să dezbatem subiectul în instituție, cu colegii noştri din întreaga lume, pentru a stabili ca niciun nume să nu reprezinte ceva ofensator în limba locală sau vreo denumire tradițională”, a detaliat Maria Van Kerkhove.
Numele mutațiilor COVID-19 au substrat în politică
OMS a mai avut și o altă opțiune - să ofere mutațiilor numele zeilor și zeițelor din Grecia, însă specialiștii au considerat că acest lucru ar ridica dificultăți din cauza pronunțării. Unii experți au semnalat că universalizarea ar suferi complicații, motiv pentru care organizația mondială a renunțat la idee.
Un astrofizician de la Observatorul de pe Coasta de Azur, Eric Lagadec, preşedintele Societăţii Franceze de Astronomie şi Astrofizică, nu este de acord cu propunerea în cauză. El consideră că denumirile variantelor SARS-COV-2 ar putea să aibă substraturi în politică. „Nu au nimic a face cu constelaţiile! Propun altceva. Dacă am numi catastrofele naturale, după climato-negaţionişti?”, s-a exprimat el.
Epidemiologul american Eric Feigl-Ding a venit cu o altă propunere. Următoarea variantă a COVID-19 ar putea să poarte denumirea de «Casiopeea». „Sună bine”, s-a exprimat epidemiologul, potrivit ziare.com.