OMS: „Persoanele de peste 65 de ani ar trebui să primească vaccinul”. Experţii de la OMS recomandă vaccinarea cu serul de la AstraZeneca şi pentru noua variantă a coronavirusului.
OMS: „Persoanele de peste 65 de ani ar trebui să primească vaccinul”. Experţii de la OMS recomandă folosirea vaccinului produs de AstraZeneca. Deşi eficacitatea sa fiind a fost pusă la îndoială pentru persoanele în vârstă de peste 65 de ani.
Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca poate fi administrat şi persoanelor cu vârsta peste 65 de ani. Anunţul a fost făcut miercuri de Comitetul de experţi pentru vaccinuri al OMS.
Grupul strategic consultativ al experţilor OMS, recomandă folosirea vaccinului dezvoltat de AstraZeneca. Chiar şi în ţări în care sunt prezente şi variante ale coronavirusului. Se face referire variantele SARS-CoV-2 apărute în Marea Britanie şi Africa de Sud.
OMS: „Persoanele de peste 65 de ani ar trebui să primească vaccinul”
„Persoanele de peste 65 de ani ar trebui să primească vaccinul”. Este mesajul preşedintelui grupului de experţi, Alejandro Cravioto.
Aceste recomandări intervin în condiţiile în care vaccinul s-a confruntat cu o serie de probleme în ultimele săptămâni. Eficacitatea sa fiind pusă la îndoială pentru persoanele în vârstă de peste 65 de ani. Sau chiar şi în ţările în care sunt prezente variante ale coronavirusului.
Unele guverne au preferat să recomande folosirea sa doar pentru persoanele sub 65 de ani. Sau chiar sub 55 de ani, în lipsa unor date suficiente privind eficacitatea sa pentru persoanele mai în vârstă.
În recomandările sale, grupul de experţi OMS arată că acest studiu a fost conceput pentru a evalua eficacitatea (vaccinului) împotriva tuturor formelor de gravitate ale bolii, însă dimensiunea redusă a eşantionului nu a permis evaluarea specifică a eficacităţii vaccinului împotriva formelor grave de COVID-19.
„Ţinând cont de aceasta, OMS recomandă în prezent utilizarea vaccinului AZD1222, chiar dacă într-o ţară sunt prezente variante noi”, afirmă grupul de experţi.
Cu o eficienţă medie evaluată în prezent la 70%, vaccinul AstraZeneca/Oxford se situează sub performanţele atribuite Pfizer/BioNTech sau Moderna, cu o eficacitate de peste 90%.
Însă, acest vaccin foloseşte o tehnologie mai tradiţională, ceea ce-l face mai puţin costisitor, mai uşor de stocat şi deci mai adaptat campaniilor de vaccinare în masă.
„Este unul dintre acele vaccinuri care pot fi depozitate în frigidere obişnuite şi, prin urmare, este foarte util”, a declarat Soumya Swaminathan, responsabil ştiinţific al OMS, potrivit Agerpres.