OMS ne interzice medicamentul cel mai popular. Toți alergăm după el

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) descurajează utilizarea pentru pacienţii spitalizaţi cu COVID-19 a antiviralului Remdesivir, un medicament controversat încă de la debutul pandemiei.

OMS nu recomandă unul dintre principalele tratamente împotriva noului coronavirus experimentat anul acesta, Remdesivir, după ce s-a constatat că nu ameliorează starea bolnavilor, relatează EFE.

O echipă internaţională de experţi ai OMS a concluzionat că nu există probe că acest medicament, produs de compania farmaceutică americană Gilead şi care anterior a fost administrat bolnavilor de Ebola, scade mortalitatea în cazurile cele mai grave de COVID-19 sau că reduce necesitatea de ventilaţie.

Rezultatele, publicate de British Medical Journal al Asociaţiei Medicale Britanice, au fost obţinute după analizarea datelor a 4 tratamente asupra a 7.000 de pacienţi spitalizaţi cu COVID-19.

Nu are efecte semnificative

Medicamentul "nu are efecte semnificative asupra mortalităţii sau a altor importanţi indicatori ai pacienţilor, precum necesitatea de ventilaţie mecanică sau perioada de ameliorare clinică", au precizat experţii.

Ei au subliniat că rezultatele nu arată că Remdesivir ar fi lipsit de unele efecte benefice asupra pacienţilor, însă descurajează utilizarea din cauza costului prea mare şi a posibilelor efecte asupra sănătăţii a acestui tratament administrat pe cale intravenoasă.

Experţii au ţinut să precizeze că sprijină continuarea testelor clinice cu acest medicament, unele dintre ele susţinute anterior de OMS, pe grupuri specifice de pacienţi pentru a putea urmări probe evidente ale efectelor sale.

OMS recomandă de mai multe luni folosirea tratamentelor cu Dexametazonă, un medicament cu corticosteroizi foarte accesibil pe piaţa internaţională, pentru cazurile grave de COVID-19, având în vedere că este cel care a dat cele mai bune rezultate până la această dată.

Pe 30 octombrie, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, declara că România ar putea să îşi constituie un stoc de Remdesivir pentru 6 luni, după rectificarea bugetară.  Medicamentul folosit în tratarea COVID-19 a fost aprobat în totalitate în SUA, unde este produs, însă studii ale Organizației Mondiale a Sănătății îi contestă eficiența. Studiul OMS contrazice alte două mari studii americane, care au susținut că Remdesivir ar putea reduce durata spitalizării.