Covid-19. Suntem manipulaţi! O somitate a medicinei din România a spus tot ce ştie

Covid-19. Suntem manipulaţi! O somitate a medicinei din România a spus tot ce ştie

Fostul președinte al Colegiului Medicilor din România şi fostul rector al UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, este autorul unui text din care pot fi trase multe învăţăminte cu privire la pandemia de coronavirus şi temuta boală infecţioasă Covid-19.

În postarea de pe pagina personală de Facebook, Vasile Astărăstoae a analizat în detaliu ultimele tendinţe în tratarea Covid-19.

Printre comparaţiile despre diferite medicamente şi scheme de tratament, celebrul medic legist a inserat şi câteva ironii la adresa autorităţilor.

Din aceste ironii schiţate de cel care în 1986 obţinea titlul de Doctor în medicină se poate deduce o coincidenţă cam stranie cu privire la evoluţia pandemiei şi la măsuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fără să conteste pericolele care ne înconjoară din cauza noului coronavirus chinezesc, Astărăstoae a punctat doar aspectele care îi ridică semne de întrebare.

„Ce terapie alegem în COVID-19?”

(…) Se cunoaște controversa hidroxiclorochină / Remdesivir. Dar de când există medicina ca profesie, planul terapeutic a fost stabilit de medic.

Fără a constitui o limitare a autonomiei bolnavului, alegerea terapiei constituie nu numai un drept al medicului, dar şi o obligație a acestuia.

Medicul are obligația de a individualiza terapia în funcție de fiecare pacient, de a cunoaște indicațiile, contraindicațiile și efectele adverse pentru fiecare mijloc terapeutic ales, de a evalua corect raportul beneficiu/risc, de a pregăti mijloacele de înlăturare a accidentelor și incidentelor, care pot apărea în activitatea terapeutică indiferent de mărimea riscului prognozat, de a informa bolnavul și de a obține consimțământul acestuia”, a scris fostul profesor universitar.

Privilegiile medicului şi ale pacientului

În continuarea intervenţiei sale, Astărăstoae atrage atenţia că nu trebuie ca niciuna dintre părţile implicate în lupta cu pandemia să cadă în ispita generalizării.

„Altfel spus, alegerea/enunțarea planului terapeutic este privilegiul medicului, dar decizia de acceptare este fără excepții privilegiul pacientului său al celui care îl substitue (părinte, tutore, curator etc).

Iată de ce Ghidurile, Protocoalele (construite pe criterii statistice) trebuie să fie orientative și nu obligatorii.

Nu există două ființe umane identice și statistică are gradul ei de eroare. Individualizarea terapiei este o obligație, nu un favor făcut pacientului.”

Concluzia lui Vasile Astărăstoae

În opinia celui care a absolvit şi Facultatea de Drept, pentru tratarea cât mai eficientă a unui pacient care are Covid-19 trebuie ţinut cont de nişte elemente-cheie:

„(…) În concluzie, în terapia din Covid-19 nu trebuie să fetișizăm un tratament sau altul, un medicament sau altul.

Medicul este cel care elaborează planul terapeutic individualizat, informează pacientul și îl ajută să ia decizia justă.

Dacă e nevoie, folosește hidoxiclorochina ori redemsivir sau pe niciuna. Altfel, eforturile pentru o terapie eficentă ar putea fi încurcate de atenția exagerată acordată unei substanțe despre care nu știm încă dacă este cu adevărat utilă.”

SARS-CoV-2, ce virus ascultător!

În finalul textului a cărui lecturare integrală o puteţi parcurge pe blogul reputatului Doctor în medicină, urmează ironiile cu privire la reacţiile autorităţilor din România:

„P.S.: SARS-CoV-2 este un virus care respecta recomandările autorităților: a lăsat să participe populația la alegeri.

Acum când se dorește introducerea stării de urgență și-a crescut contagiozitatea. Nu a ajuns la milionul de infectați cum prognoza Raed Arafat, dar se străduiește.

Și își alege victimele. De exemplu, membrii comisiei electorale de la Sectorul 1 București, care s-au îmbolnăvit la 24 de ore după alegeri și când se punea problema renumărării voturilor.”

sursa: astarastoae.wordpress.com