Reprezentanții OMS se vor întâlni cu oamenii de știință chinezi pentru a cerceta originile COVID-19 la Wuhan.
OMS cercetează originile COVID-19 la Wuhan. Vineri, echipa de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), însărcinată cu ancheta asupra originilor pandemiei de COVID-19, a început întâlniri cu oameni de ştiinţă chinezi. OMS a declarat că grupul intenţionează să viziteze laboratoare, pieţe şi spitale din Wuhan, oraşul de unde se presupune că a pornit actuala pandemie, relatează Reuters.
Vineri, echipa a efectuat o vizită la un spital din Wuhan, care a fost printre primele care au tratat pacienţi cu coronavirus în primele zile ale pandemiei. Apoi, experţii OMS s-au dus la Spitalul de Medicină Integrată Chineză şi Occidentală din provincia Hubei.
Zhang Jixian, director al departamentului de îngrijire a pacienţilor în stare critică şi cu probleme respiratorii, a fost menţionat de presa de stat ca fiind primul medic care a informat despre noul coronavirus, după ce a tratat un cuplu în vârstă, la sfârşitul lui 2019, ale căror radiografii pulmonare arătau diferit faţă de o pneumonie obişnuită.
„O primă vizită pe teren extrem de importantă. Ne aflăm în spitalul care a tratat unele dintre primele cazuri cunoscute de COVID-19, ne întâlnim cu medici şi cu membri ai personalului care s-au ocupat de asta, avem discuţii deschise despre detaliile activităţii lor”, a scris Peter Daszak, membru al echipei OMS, pe contul său de Twitter.
Experţii OMS şi-au început investigaţiile pe teren joi, la finalul celor două săptămâni de carantină impusă după sosirea lor în China, fiind cazaţi într-un hotel pe malul lacului din Wuhan (centru), unde un prim caz de coronavirus a fost detectat la sfârşitul anului 2019.
„Prima întâlnire faţă în faţă cu colegii noştri. Corecţie: mască la mască având în vedere restricţiile medicale pentru a discuta programul vizitei noastre”, a scris într-un tweet vineri Marion Koopmans, virusolog la Centrul medical universitar Erasmus din Olanda.
OMS cercetează originile COVID-19 la Wuhan. OMS vas ta două săptămâni în China
„Şeful echipei chineze, profesorul Wannian, glumeşte pe seama unor probleme tehnice. Îmi pare bine să ne vedem colegii după întâlniri îndelungate pe Zoom”, a spus ea.
Se preconizează ca echipa OMS să stea încă două săptămâni în China, urmând să viziteze piaţa de fructe de mare din Wuhan, considerată centrul focarului de la începutul pandemiei. De asemenea, experţii OMS ar urma să viziteze Institutul de Virusologie din Wuhan, în contextul în care o ipoteză care circulă, dar este respinsă de China, susţine că epidemia a fost provocată de o scurgere din laboratorul guvernamental.
Unul dintre responsabilii OMS a căutat la începutul acestei luni să gestioneze aşteptările faţă de această anchetă. „Nu există nicio garanţie că vom obţine răspunsuri”, a declarat Mike Ryan, adăugând ca este ”dificil” de stabilit pe deplin originea unei pandemii.
Misiunea OMS a fost marcată de întârzierea acordării autorizaţiilor din partea Chinei pentru sosirea experţilor, de preocupări cu privire la posibilitatea acestora de a dispune de un acces fără restricţii şi disputele dintre China şi Statele Unite, care au acuzat Beijingul că a ascuns amploarea iniţială a crizei sanitare şi au criticat condiţiile în care are loc această misiune, în cadrul căreia experţii chinezi au efectuat prima etapă a cercetării.
„Este important să amintim că succesul acestei misiuni şi identificarea originii epidemiei depind 100% de accesul la surse pertinente”, a declarat pentru Reuters joi Thea Fischer, o expertă daneză din cadrul echipei OMS. „Oricât de competenţi am fi, oricât de mult am munci şi oricâte pietre am încerca să întoarcem, aflarea adevărului poate fi posibilă doar cu sprijin din partea Chinei”, a spus ea.
Originea COVID-19 a fost extrem de politizată
Echipa de anchetă a OMS trebuia să sosească la Wuhan mai devreme în ianuarie, iar tergiversarea vizitei acesteia de către China a atras unele din rarele critici publice făcute de şeful OMS, pe care fostul preşedinte american Donald Trump îl acuzase că este „centrat pe China”.
China a avansat ideea că virusul exista în străinătate înainte de a fi descoperit la Wuhan, media de stat chineze invocând prezenţa virusului pe ambalajele unor alimente congelate din import şi articole ştiinţifice care afirmau că acesta ar fi circulat în Europa în 2019.
Ministerul de Externe chinez a lăsat să se înţeleagă că închiderea inopinată a unui laborator al armatei americane la Fort Detrick, în Maryland, în iulie 2019, ar fi avut legătură cu actuala pandemie.
Sursa: Agerpres