OMS acuză ignoranța liderilor G20: Lumea ar trebui să fie „dezgustată”. Problema vaccinării agită spiritele la nivel global

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au lansat un apel către liderii statelor din întreaga lume, prin care solicită distribuirea vaccinurilor și către statele mai sărace. OMS s-a declarat „dezgustată” de lipsa accesului persoanelor vulnerabile la vaccin.

OMS face presiuni pe cei mai puternici lideri ai lumii să doneze vaccinuri anti-coronavirus și statelor cu venituri mici. Doar 1,1% din populația țărilor sărace a fost imunizată împotriva COVID-19. OMS a transmis că lumea ar trebui să fie „dezgustată” de discrepanța dintre statele bogate, care dispun de instrumente pentru lupta împotriva pandemiei, și cele cu o situație economică precară.

OMS atrage atenția liderilor G20: Discrepanța este „scadaloasă”

Bruce Oylward, reprezentant OMS, a solicitat liderilor G20 să ajute statele sărace să vaccineze cel puțin 10% din populație până în lumea septembrie. Organizația a condamnat atitudinea statelor bogate, care își vaccinează cetățenii, fără a sări în ajutorul celor care nu dispun de serurile imunizatoare.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut și el liderilor G20 să contribuie la distribuirea vaccinurilor.

"Înțeleg preocuparea tuturor guvernelor de a-și proteja oamenii de tulpina Delta. Dar nu putem accepta ca unele țări, care au folosit deja cea mai mare parte a ofertei globale de vaccinuri și chiar mai mult din aceasta (n.r. să continue în același fel), în timp ce cei mai vulnerabili oameni din lume rămân neprotejați", a declarat Tedros, săptămâna trecută, potrivit antena3.

Ce spune OMS despre evoluția pandemiei la nivel global

OMS a anunțat că numărul cazurilor de infectare cu coronavirus, de la debutul pandemiei până la sfârșitul săptămânii trecute, a depășit pragul de 200 de milioane. Cu toate acestea, potrivit specialiștilor, curba care urmărește evoluția cazurilor de infectare se stabilizează. Aceasta nu a atins numărul record de cazuri de COVID-19 raportat în luna aprilie.

Deși cifrele sunt, în continuare, mari, specialiștii de la OMS spun că există o speranță cu privire la o ușoară descreștere a cazurilor săptămânale de infectare, începând cu sfârșitul lunii iulie, în special în Europa și în America de Nord și de Sud, teritorii afectate grav de pandemia de coronavirus.

Cu toate acestea, în Asia, cazurile de COVID-19 se află într-o constantă creștere, spun experții din Sănătate.

În țări precum Brazilia, Argentina, Columbia sau Spania, curba care urmărește evoluția infectărilor, se află în creștere de câteva zile, iar, în unele teritorii, chiar de câteva săptămâni.

În SUA, India, Rusia, Franța, Italia sau Iran, cazurile de infectare se mențin stabile sau sunt într-o ușoară creștere, potrivit informațiilor citate de Agerpres.

OMS este optimistă și cu privire la ritmul vaccinării, la nivel global. Aproape 30% din populația mondială a fost vaccinată cu cel puțin o doză de vaccin. Peste 15% dintre oameni au fost imunizați cu schema completă de vaccinare, potrivit statisticilor OMS.

În total, la nivel mondial, au fost administrare peste 4, 4 miliarde de doze de vaccin, ceea ce înseamnă aproape jumătate din totalul de 10 miliarde de doze, despre care s-a estimat că ar fi necesar pentru vaccinarea a 70% din populația globală.