Omorât cu pietre de păgâni – Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie
- Adrian Pătrușcă
- 22 ianuarie 2020, 06:10
Sfântul Apostol Timotei, prăznuit de Biserică pe 22 ianuarie, a fost ucenic al Sfântului Apostol Pavel și este numit de acesta „fiu” sau „frate”.
Apostolul îi adresează lui Timotei două dintre epistolele sale cuprinse în Noul Testament și îl pomenește în alte două epistole.
În Epistola către Corinteni scrie: „…Pentru aceea chiar am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit și credincios în Domnul…” (I Cor. IV, 16-17). În Epistola a II-a către Corinteni (I, 1) și în cea către Coloseni (I, 1) îl numește „fratele său”.
Sfântul Apostol Pavel l-a cunoscut pe Timotei când a mers pentru prima oară în Listra, un oraș din centrul Anatoliei.
Acesta era născut dintr-o mamă evreică și un tată grec, Datorită mamei și bunicii sale, copilul învățase legea iudaică. Întrucât era grec, a iubit și filozofia.
În multe privințe, Timotei se asemăna cu Sfântul Apostol Pavel. Amândoi cunoșteau foarte bine legea iudaică, amândoi erau învățați și erau mânați de același dor de a cunoaște cele ale lui Dumnezeu.
Întâlnirea dintre Pavel și Timotei a fost decisivă. Sfântul Apostol Pavel a predicat Evanghelia în Listra și foarte mulți dintre elini și evrei au crezut și s-au botezat. Între aceștia s-a aflat și tânărul Timotei, care a devenit imediat unul dintre ucenicii apropiați ai Sfântului Pavel.
Neputând încă să călătorească, din pricina vârstei fragede, Sfântul Apostol Pavel l-a lăsat acasă în grija unor dascăli pricepuți.
Dar după câțiva ani, pornind Sfântul Pavel în călătoria a II-a apostolică, adică între ani 49-54, însoțit de Sila, a venit din nou în Listra și l-a luat și pe Timotei cu el la apostolie.
Din Listra au trecut în Macedonia (anul 52). Au propovăduit în Filipi, în Tesalonic și Bereea. Timotei a rămas aici ca să întărească pe credincioși în sfânta învățătură.
După aceea a fost trimis de Sfântul Pavel la Tesalonic să mângâie și să încurajeze pe cei de acolo. Ceva mai târziu s-a întâlnit cu dascălul său în Corint și s-au dus la Ierusalim, apoi la Efesunde au stat mai bine de doi ani.
Cum creștinii din Corint aveau nevoie de ajutor în păstrarea credinței, Timotei a fost trimis la ei.
Apoi, întâlnindu-se iarăși în Troada, s-au întors în Palestina. De data aceasta, Sfântul Apostol Pavel a fost prins în Cezareea și trimis la Roma. Timotei l-a însoțit și în capitala imperiului.
După ce Sfântul Ioan Evanghelistul, primul Episcop al Efesului, a fost alungat de împăratul Domitian în insula Patmos, Sfântul Timotei a devenit el episcop al Efesului.
La data de 22 ianuarie 97 păgânii din Efes l-au ucis cu pietre pe Sfântul Apostol Timotei, care a primit astfel cununa muceniciei.
În anul 356, sfintele lui moaște au fost duse în Constantinopol de Sfântul Artemie Duxul, din porunca împăratului Constantin, și au fost puse în Biserica „Sfinților Apostoli”, alături de cele ale Sfinților Luca și Andrei.