Omisiune majoră din Planul de prevenire şi combatere a cancerului. Medicul Monica Pop: Nu se menționează intervențiile chirurgicale
- Simona Suciu
- 6 noiembrie 2022, 15:07
Pentru prima dată în ultimele două decenii, România are un plan național de prevenire şi combatere a cancerului. Acesta prevede gratuitatea tratamentului și la clinicile private însă nu și a intervențiilor chirurgicale. Mulți pacienți nu au bani să le plătească, iar la spitalele de stat listele de așteptare sunt foarte lungi.
Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România a fost adoptat și este primul act normativ în acest domeniu în ultimii 21 de ani. Acesta prevede ca pacienții să primească tratament gratuit și în clinicile private.
Medicul Monica Pop spune însă că acest plan are însă o mare scăpare. Oferă gratuitate pacienților la clinicile private doar în ceea ce privește curele de radio și chimioterapie. În document nu se menționează și intervențiile chirurgicale. Nu foarte mulți pacienți își permită să plătească aceste operații într-un spital privat.
Liste de așteptare
Pacienții pot beneficia gratuit de intervenție chirugicală în spitalele de stat, însă aici listele de așteptare sunt lungi și mulți pierd lupta cu boala înainte să ajungă pe mama de operație.
„Aceste tratamente s-au legiferat ca fiind gratuite la clinicile private și este foarte bine că se întâmplă așa, dar intervențiile chirurgicale nu. M-aș fi așteptat ca în acest plan să fie, fără doar și poate, și intervențiile chirurgicale oncologice. Clinicile private ar trebui și ele să opereze gratuit, pentru că multi oameni nu au posibilități financiare, iar la spitalele de stat listele de așteptare sunt foarte lungi.
Toată stima pentru doamna senator și pentru toți cei care au lucrat la acest plan, dar este inadmisibil că nu au inclus și acest aspect. Se găsesc bani pentru a subvenționa aceste intervenții chirurgicale care salvează viața pacientului“, a spus medicul Monica Pop în emisiunea News Magazine de la Antena 3.
Abordare interdiciplinară
Dincolo de tratamentul gratuit, planul își propune să schimbe și modul în care se decide tratamentul și care sunt pașii de urmat în cazul unui bolnav de cancer. „Se propune o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte stabilirea unei scheme de tratament pentru bolnavii de cancer.
Se va insista mai mult pe consultarea interdisciplinară, să vorbească între ei şi oncologul, şi chirurgul, şi radiologul, şi persoana care se ocupă de aplicarea tratamentului cu chimioterapie, poate şi psihologul, pentru a stabili o cale de urmat pentru fiecare pacient în parte", a declarat senatorul Nicoleta Pauliuc, inițiatorul actului normativ.