A fost promulgată legea privind Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului. „Sănătatea nu este niciodată o miză electorală”

A fost promulgată legea privind Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului. „Sănătatea nu este niciodată o miză electorală”Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care aprobă Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului. A fost organizată o ceremonie la Palatul Cotroceni. La eveniment a participat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Klaus Iohannis a precizat că apreciază modul în care s-a răspuns la apelul de a fi promovat cât mai repede actul normativ care vizează Planul național de prevenire și combatere a cancerului. Mai mult decât atât, modul în care autoritățile, specialiștii și pacienții au colaborat pentru ca acest demers să fie finalizat reprezintă un standard de bune practici. În plus, acest model merită să fie folosit nu numai în sănătate, ci și în alte domenii.

În același timp, președintele a mai adăugat că a urmărit modul în care aceste proiect a fost dezvoltat. „Sănătatea nu este și nu trebuie să reprezinte niciodată o miză electorală sau un prilej pentru demagogie și oportunism politic. Starea de sănătate a unei națiuni este un vector indiscutabil pentru progres și, din această perspectivă, se impune ca politicile publice în acest domeniu să fie bine fundamentate”, a adăugat președintele.

Klaus Iohannis se va implica în proiectele importante din România

În timpul discursului, șeful statului a mai adăugat că se va implica de câte ori simte că este nevoie în situațiile care au nevoie de sprijinul lui pentru a fi duse la bun sfârșit. De asemenea, liderul de la Cotroceni a mai ținut să sublinieze că promulgarea legii de astăzi, 2 noiembrie, este un moment care arată că eforturile susținute au condus la realizarea angajamentelor asumate.

„Sunt încrezător că, deși rezultatele nu vor apărea peste noapte, putem reuși împreună, în parteneriat, printr-un efort național, să îmbunătățim starea de sănătate a populației”, a spus Iohannis. În plus, președintele a mai adăugat că planul trebuie pus în practică cât mai repede pentru a-i ajuta pe cei care se confruntă cu această boală.

Câți oameni mor de cancer în România

De asemenea, Iohannis consideră că românii au dreptul să poată beneficia de cele mai noi tehnologii care pot transforma cancerul într-o boală care poate fi ținută sub control. În plus, programul va avea ca scop reducerea mortalității și morbidității prin cancer.

Raportul Comisiei Europene privind Starea Sănătății în Uniunea Europeană pentru anul 2021 a arătat că țara noastră ocupă locul trei în UE în ceea ce privește mortalitatea care poate fi prevenită. Aproape jumătate dintre decesele din anul 2019 pot fi atribuite factorilor de risc comportamentali. În această categorie sunt incluse fumatul, alimentația nesănătoasă, consumul de alcool și activitatea fizică scăzută.

Factorii de mediu, precum poluarea aerului, contribuie, de asemenea, la un număr considerabil de decese. „Vă îndemn, așadar, să acționați susținut în a promova o politică unitară de prevenție și educație pentru sănătate”, a concluzionat președintele Klaus Iohannis.

Ne puteți urmări și pe Google News